Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny domowy makaron na bazie jajek od szczęśliwych kur z dodatkiem szczypty szafranu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11290
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11290
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1138
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Wysypaną na stolnicę mąkę mąkę mieszam z szafranem i solą. Dodaję jajka i zagniatam ciasto w kulę.
Zagniecione ciasto wkładam do woreczka foliowego i odkładam na pół godziny (żeby popracował gluten).
Następnie krótko zagniatam ciasto, odrywam kawałki i wałkuję placki, które podsuszam na kuchennych ściereczkach.
Podsuszone placki kroimy według uznania na nitki lub szersze kluseczki.
Makaron gotuję we wrzącej posolonej wodzie 5 minut.
Ilość jajek zależy od ich wielkości i suchości mąki.