Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone śledzie, czyli Surströmming to znany szwedzki przysmak. Śledzie poddawane są co najmniej 6 miesięcznej fermentacji, dzięki czemu zyskują lekko słony i kwaskowaty smak. To przekąska dla odważnych ponieważ po otwarciu kiszonych śledzi w domu może unosić się nieprzyjemny zapach. Warto uważać również, aby nie wylać nigdzie zalewy, ponieważ nie łatwo będzie się pozbyć charakterystycznego aromatu.
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 66
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 75
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 670
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 40
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 66
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 75
Składniki
Wodę zagotuj, wsyp sól i trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Filety śledziowe dokładnie wypłucz. Każdy kawałek podziel na mniejsze części i przełóż do wyparzonych słoików, zalej zalewą.
Słoiki dokładnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc lub jeśli wolisz, nawet dłużej.
Kiszone śledzie możesz podawać z kromką razowego pieczywa lub wykorzystać do sałatek.