Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś ciepłego, smacznego, z moimi ulubionymi porami i marchewką. Warzywny dodatek do mięsa lub samodzielne, lekkie danie, które można podać z ulubionym sosem.
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 202
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5391
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 239
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 869
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 202
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5391
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 239
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 869
Składniki
Pora pokroić w półplasterki. Marchew i ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. W miseczce wymieszać żółtka, słodką śmietankę, kwaśną śmietanę, przyprawy. Z tych składników ma powstać jednolita płynna masa. Pora, utartą marchewkę i 3 łyżki utartego żółtego sera wymieszać ze sobą, dodać masę śmietanową, ponownie wszystko razem wymieszać. Masę włożyć do formy (u mnie forma na babkę), posypać pozostałym serem żółtym, zapiekać 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Uwaga: Przez ostatnie 15 minut zapiekankę dopiekałam w temperaturze 170 stopni. Uwaga: Jak widać na zdjęciach część masy zapiekałam w małych silikonowych foremkach, a część w małej formie na babkę.
Smacznego.