Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta popularna na bliskim wschodzie. Najczęściej serwowana i świeżymi warzywami wraz z chlebkiem pita. Podstawą baba ghanoush są bakłażany i sezam.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 816
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 263
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 544
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 143
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 816
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 263
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 544
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 143
Składniki
Piernik nagrzej do 180 stopni C. Bakłażany umyj, osusz i ponakłuwaj. Poukładaj na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piecz około 40 minut, do momentu, aż skórka stanie się cienka i lekko „przypalona”.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw bakłażany do ostygnięcia. Gdy będą zimne przekrój każdy z nich na pół, za pomocą łyżki wydrąż miąższ i przełóż do blendera. Dodaj sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini i sól. Wszystko zmiksuj na gładką masę.
Pastę podawaj przystrojoną owocami granatu, natką pietruszki i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Wierzch polej oliwą.