Do góry

Dodatki Przepis na:

Bagietki orkiszowe na zakwasie

Bagietki orkiszowe na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 526

Dodano:

Odsłon: 206

Tym razem w roli głównej bagietki z dodatkiem zakwasu żytniego. Pyszne, pulchniutkie i chrupiąc. Nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić. Polecam, bo domowe pieczywo jest najlepsze. Poniżej przepis na 4 bagietki długości ok. 35 cm.

Składniki

  • 650 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 90 ml oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 ml ciepłej wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bagietki orkiszowe na zakwasie

Przygotowanie

  1. Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. Pozostałe składniki włożyć do miski, dodać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdą poprzekładać kilka razy do środka i uformować bagietki. Przełożyć je na formy do bagietek lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć je tak, żeby papier oddzielał bagietki. Następnie bagietki ponacinać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni góra-dół przez ok. 15 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń