Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis prosty jak budowa cepa, a roboty przy tym na max 10 minut. Jedynie trzeba uważać, aby nie przesadzić i wyłączyć ogień w odpowiednim momencie, bowiem palone masło jest cudowne, o lekko orzechowym posmaku, ale przepalone masło już niezbyt. O ile klasycznie występuje tu tylko 1 składnik, tak do smarowania na kanapki warto dodać trochę soli i ja postanowiłem jeszcze minimalnie podbić smak startą skórką z cytryny. No znaczy się to nie do końca mój pomysł, bo widziałem to na jakimś filmiku na youtubie, ale tam jegomość dodawał skórkę cytryny już po posmarowaniu chleba, a nie jako integralną część masła :). Dla testu zrobiłem tego z połowy kostki masła, ale z powodzeniem można zrobić z całej, więc takie proporcje podam.
2 metalowe miski o zbliżonej wielkości, rózga kuchenna
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 293
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3783
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 293
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3783
Składniki
Sparz dobrze skórkę z cytryny z wszystkich stron, albo tylko obmyj jeśli używasz niepryskanych. Pokrój masło w miarę cienkie 1 cm paski i przełóż do rondelka. Roztapiaj na minimalnie więcej niż średnim ogniu (6 - 6,5/10 na indukcji), często mieszając rózgą kuchenną.
Gdy masło zacznie się mocno pienić, to znaczy, że zaczyna dochodzić do momentu, w którym robi się z niego palone masło. Zredukuj trochę ogień i cały czas mieszaj rózgą kuchenną, tak aby jak najmniej osadu przywarło do denka naczynia, a w momencie jak zrobi się brązowe, natychmiast zdejmij z ognia.
Weź 2 metalowe miski o podobnej wielkości i do jednej wlej zimną wodę wraz z porządną ilością lodu. Zetrzyj skórkę cytryny do drugiej miski, a następnie przelej do niej stopione masło. Umieść miskę z masłem w misce z lodowatą wodą i mieszaj dynamicznie rózgą kuchenną, doprawiając solą w trakcie mieszania. - Jeśli planujesz to zrobić z wyprzedzeniem, włóż miskę z wodą wlaną do połowy do zamrażarki na 1,5 - 2 godziny przed i potem roztłucz taflę lodu powstałego na górze. Tak zmrożona woda działa idealnie :)
Mieszaj do momentu uzyskania gęstej konsystencji nadającej się do smarowania, co nie powinno to zająć dłużej niż 1 - 2 minuty (zależnie jak mocno lodowata jest woda). Następnie od razu wyjmij miskę z lodowatej wody, żeby masło nie stwardniało nazbyt. Gotowe !