Do góry

Dodatki Przepis na:

Biała kiełbasa do żurku.

Biała kiełbasa do żurku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 4437

Biała kiełbasa wieprzowa zrobiona z szynki wieprzowej, boczku i mięsa z tylnej golonki. Kiełbasa jest idealna do świątecznego żurku.

Składniki

  • Surowiec 1,81 kg:
  • szynka wieprzowa 62 dag
  • boczek 41 dag
  • mięso z golonki 78 dag
  • jelita wieprzowe 28/30 2 metry
  • woda 100 ml (przegotowana, zimna)
  • Przyprawy:
  • pieprz czarny 2 g/kg
  • czosnek 2 g/kg
  • majeranek 3 g/kg
  • sól warzona 20 g/kg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z szynki mielimy przez szarpak, boczek mielimy przez sitko 10 mm, mięso z golonki mielimy, połowę przez sitko 10 mm, drugą połowę przez sitko 3 mm.

  2. Do rozdrobnionych mięs dodajemy wymieszane z wodą suche przyprawy i wyrabiamy farsz do momentu dobrej kleistości mięsa, około 20-25 minut. Farsz przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

  3. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie. Po dwóch godzinach napełniamy farszem ścisło jelita. Odkręcamy kiełbaski 12-14 cm długie.

  4. Kiełbasę możemy bezpośrednio parzyć lub zamrozić. Parzymy 20 minut w 75 stopniach Celsjusza.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 17 marca Mariolko kochamy Twoje przepisy. A za kiełbaski drobiowe to jestem Ci wdzięczna "do grobowej deski" - to są najlepsze "paje" (parówki) na świecie. Moja wnuczka nie chce jeść żadnych innych, no chyba że znów podasz jakiś rewelacyjny przepis. A kiełbaska MARZENIE - wypróbuję na święta :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń