Do góry

Dodatki Przepis na:

bułka wrocławska

bułka wrocławska

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 821

Dodano:

Odsłon: 137

z podanych składników wychodzą dwie duże bułki

Składniki

  • mąka pszenna - 600 g
  • drożdże instant - 7 g
  • mleko - 150 ml
  • ciepła woda - 200 ml
  • olej - 30 g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 płaska łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
bułka wrocławska

Przygotowanie

  1. Składniki wymieszać ręcznie lub robotem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Podsypać mąką, przykryć ścierką. Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować podłużne bułki, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ścierką i zostawić do wyrastania na około godzinę.

  3. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą, rozgrzać do 220 stopni. Bułki naciąć w kilku miejscach, lekko skropić ciepłą wodą.

  4. Piec przez 10 minut, następnie temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.
    Upieczone bułki studzić na kartce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń