Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Przygotujecie je bez problemu, zjecie z prawdziwą przyjemnością.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Mąkę, siemię lniane, cukier, sól i drożdże wymieszać.
Dodać olej, maślankę oraz 1/2 szklanki wody i drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Jeżeli składniki nie chcą się połączyć dokładnie, dodać resztę wody. Ciasto powinno być raczej twarde i gęste, ale jednolite.
Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto uformować w gruby wałek o średnicy około 10 cm.
Wałek pokroić na 12 równych plastrów, z których uformować kulki.
Kulki z ciasta ułożyć na dwóch natłuszczonych olejem blachach, lekko spłaszczyć, każdą naciąć delikatnie nożem i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki piec w temperaturze około 190 stopni Celsjusza przez 20 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną.