Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyobraźcie sobie świeży pszenny chleb z chrupiącą, złotą skórką, podany z ulubionym dodatkiem. Chleb, który sami przed chwilą wyjęliście z piekarnika. Brzmi dobrze? Zapraszam.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 827
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22875
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15289
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 827
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22875
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15289
Składniki
Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać.
Dodać maślankę, olej i pół szklanki ciepłej wody.
Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką, jeśli jest za gęste, należy dodać więcej wody. Ciasto powinno być delikatne, zwarte, nie kleić się do ścian naczynia, w którym jest wyrabiane.
Ciasto należy przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, można przełożyć je do formy keksówki i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Można wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 50 stopni Celsjusza.
Chleb piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia chleb wyjąć z piekarnika, posmarować mlekiem i wstawić ponownie do piekarnika.
Po upieczeniu chleb od razu wyjąć z formy.