Dodatki Przepis na:
Chleb na zakwasie i maślance

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 179
Dodano: 14.11.2019
Odsłon: 341
Składniki
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki żytniej
- 100 g zakwasu żytniego
- 250 ml maślanki
- 30 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 70 ml ciepłej wody (lub więcej w zależności od potrzeb ciasta)
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Z drożdży i cukru zrobić zaczyn (pokruszyć drożdże z cukrem i mieszać do płynnej konsystencji). Wszystkie pozostałe składniki wymieszać (zakwas, mąki, maślanka i sól). Na koniec wlać płynne drożdże i wodę i wyrobić ciasto. Jeśli będzie za gęste, to dodać jeszcze trochę wody. Ciasto ma być elastyczne. Odłożyć do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie poprzekładać je ręką i przełożyć do garnka lub brytfanny (u mnie o wymiarach 26x19 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nałożyć pokrywę i czekać do ponownego wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni (góra-dół). Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i ponacinać wg uznania, włożyć garnek z pokrywą do piekarnika i piec pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdjąć pokrywę, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dalej piec chleb przez kolejne 30-45 minut. Upieczony chleb wyjąć z garnka i studzić na kratce.
SMACZNEGO!!!
Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 15 listopadaZgłoś do usunięcia
Pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

szpileczkiibabeczkiblog 15 listopadaZgłoś do usunięcia
Pięknie wygląda ;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 15 listopadaZgłoś do usunięcia
Cudowny chlebuś :)1 Kto głosował? | Odpowiedz