Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb pokrzywowo-miętowy. Bardzo prosty w wykonaniu. Jeszcze bardziej smakowity.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 125
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 305
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1286
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2332
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25685
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 125
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 305
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1286
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 2332
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25685
Składniki
Wieczorem Mąki przesiewam do miski. Dodaję przyprawy, rozczyn, wodę i suche zioła. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i łatwo się mieszać /w razie potrzeby dodaję po trochu wody lub mąki/. Miskę przykrywam ściereczką, nakrywam pokrywką. Odstawiam na nocny spoczynek.
Od rana /dnia następnego/ Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto. Wyrabiam, co w tym przypadku ogranicza się do dwukrotnego założenia ciasta /na kopertę/. Czystą ściereczkę wkładam do durszlaka. Wysypuję obficie mąką. Przekładam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia. Żeliwny garnek nakryty pokrywką wkładam do piekarnika. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni Celsjusza.
Po godzinie wyrastania ciasto wkładam do rozgrzanego garnka. Obniżam temperaturę do 210 stopni. Piekę pod przykryciem około 30 minut. Potem jeszcze około 10 minut bez przykrycia. Wyjmuję ostrożnie chleb na kratkę. Opukuję drewnianą łyżką od dołu. Jest głuchy dźwięk. Chleb gotowy. Czekam aż ostygnie.