Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb pokrzywowy z miętą

chleb pokrzywowy z miętą

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2560

Dodano:

Odsłon: 2378

Pyszny chleb pokrzywowo-miętowy. Bardzo prosty w wykonaniu. Jeszcze bardziej smakowity.

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej chlebowej /typ 1100/
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 120 ml pokrzywy suszonej /rozdrobnionej/
  • 30-40 ml mięty suszonej /rozdrobnionej/
  • 5 g drożdży /rozpuściłam w niewielkiej ilości letniej wody z połową łyżeczki cukru/
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1,5 – 2 szklanek chłodnej wody
  • mąka do podsypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wieczorem
    Mąki przesiewam do miski. Dodaję przyprawy, rozczyn, wodę i suche zioła. Mieszam do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i łatwo się mieszać /w razie potrzeby dodaję po trochu wody lub mąki/. Miskę przykrywam ściereczką, nakrywam pokrywką. Odstawiam na nocny spoczynek.

  2. Od rana /dnia następnego/
    Blat posypuję mąką. Przekładam ciasto. Wyrabiam, co w tym przypadku ogranicza się do dwukrotnego założenia ciasta /na kopertę/. Czystą ściereczkę wkładam do durszlaka. Wysypuję obficie mąką. Przekładam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia.
    Żeliwny garnek nakryty pokrywką wkładam do piekarnika. Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni Celsjusza.

  3. Po godzinie wyrastania ciasto wkładam do rozgrzanego garnka. Obniżam temperaturę do 210 stopni. Piekę pod przykryciem około 30 minut. Potem jeszcze około 10 minut bez przykrycia.
    Wyjmuję ostrożnie chleb na kratkę. Opukuję drewnianą łyżką od dołu. Jest głuchy dźwięk. Chleb gotowy. Czekam aż ostygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń