Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny domowy

Chleb pszenny domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 685

Dodano:

Odsłon: 4414

Pyszny, mięciutki chleb z chrupiącą skórką na suszonych drożdżach, pieczony w naczyniu żaroodpornym

Składniki

  • 600g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży suszonych
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml ciepłej wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny domowy

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier oraz sól i wymieszać. Wlać olej oraz stopniowo dodawać ciepłą wodę wyrabiając ciasto. Gdy składniki się już połączą przykryć miskę folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki (na ok 10godz).

  2. Rano wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na ok pół godz.

    Naczynie żaroodporne wraz z pokrywką wstawić do piekarnika i nagrzać piekarnik wraz z tym naczyniem do temperatury 250st

    W czasie nagrzewania się naczynia wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i uformować bochenek.
    Naczynie wyjąć z piekarnika (uważając aby się nie poparzyć) włożyć uformowany bochenek, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec w temperaturze 220st przez 30 min, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 min.
    Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, po chwilowym przestygnięciu wyjąć chleb z naczynia i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń