Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny chleb, prosty w wykonaniu, zdrowy bez przyśpieszaczy, na żytnim zakwasie. Polecam :)
Bardzo przyjemny w wykonaniu chleb. Wszystko robi się samo, ponieważ nie trze...
Odsłon: 15935
Chleb żytni zrobiony z mąki żytniej oraz zakwasu żytniego. Jest bardzo prosty...
Odsłon: 4546
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 404
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 340
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 631
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3794
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 404
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 340
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 631
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3794
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
Zaczyn przed wyrośnięciem.
W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą i kminkiem, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Chleb w przekroju. Udanego wypieku!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
MŁODA KAPUSTA NA RZADKO
Dodatki
Śledzie kiszone
Dodatki
Sos winegret w kilku wariantach
Dodatki
Sos do kurczaka z ryżem
MŁODA KAPUSTA NA RZADKO
Dziś poleca się młoda kapusta ugotowana na rzadko w sam raz do ziemniaków lub...
Odsłon: 83
Śledzie kiszone
Kiszone śledzie, czyli Surströmming to znany szwedzki przysmak. Śledzie podda...
Odsłon: 233