Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny chleb, prosty w wykonaniu, zdrowy bez przyśpieszaczy, na żytnim zakwasie. Polecam :)
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
Zaczyn przed wyrośnięciem.
W dniu pieczenia:
Wymieszać mąkę z solą i kminkiem, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Chleb w przekroju.
Udanego wypieku!!!
Chleby na zakwasie należą do najzdrowszych. Najstarszymi chlebami wypiekanymi...
Odsłon: 20642
Chleby żytnie lub pszenno- żytnie na zakwasie należą do najzdrowszych. Nasion...
Odsłon: 1452
Zakwas żytni Robię z mąki żytniej razowej typu 2000 gdyż jest bardziej warto...
Odsłon: 3485
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 60
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 40
Nie wiem, jak u Was ale u mnie to był smak dzieciństwa. Pyszne, proste danie,...
Odsłon: 44
Prosty, pyszny obiad na patelni. Nieskomplikowany, a mega sycący!
Odsłon: 55
Można użyć brokułów świeżych lub mrożonych – danie zawsze będzie pyszne i aro...
Odsłon: 134
Placki z kurczakiem i papryką to smaczny, sycący, łatwy i naprawę szybki pomy...
Odsłon: 60
Aromatyczna, doskonała zarówno na ciepło jak i zimno
Odsłon: 40
Nie wiem, jak u Was ale u mnie to był smak dzieciństwa. Pyszne, proste danie,...
Odsłon: 44
Prosty, pyszny obiad na patelni. Nieskomplikowany, a mega sycący!
Odsłon: 55
Można użyć brokułów świeżych lub mrożonych – danie zawsze będzie pyszne i aro...
Odsłon: 134
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.
Zaczyn przed wyrośnięciem.
W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą i kminkiem, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Chleb w przekroju. Udanego wypieku!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 389
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 472