Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb serowy z 0.5kg mąki pszennej

Chleb serowy z 0.5kg mąki pszennej

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 515

Dodano:

Odsłon: 7648

Pyszny chlebek z twarogiem i ziarenkami słonecznika. Lekko wilgotny w środku ,przepyszny z wędliną lub pastą rybną. Jak raz go spróbujesz to zawsze będziesz go chciał jeść.

Składniki

  • mąka pszenna 0.5 kg
  • świeże drożdże 25 g
  • mleko letnie 100 ml
  • ser tłusty 200 g
  • sól 1.5 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej słonecznikowy 2 łyżki
  • pestki słonecznika 100 gr
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb serowy z 0.5kg mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Do letniego mleka dodaj łyżeczkę cukru zamieszaj ,pokrusz drożdże wsyp 2 łyżki mąki ,to wszystko zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Do miski przesiej mąkę dodaj zaczyn ,zamieszaj łyżką, dodaj pokruszony ser ,sól , olej wszystko to wyrób na gładkie ciasto .
    Na końcu dodaj pestki słonecznika ,zostaw trochę do posypania na wierzch chleba.

  3. Ciasto na chleb przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce ,bez przeciągów do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto złóż na 3 i przełóż do foremki o wymiarach 17 na 35( keksówki )
    Ciasto odstaw do ponownego wyrośnięcia.

  5. Wyrośnięte ciasto posmaruj wodą posyp pozostałe pestki słonecznika i wstaw do nagrzanego piekarnika do 250 stopni.
    Pieczemy w temperaturze 250 stopni funkcja góra, dół na środkowej półce przez 25 minut następnie wyłączamy funkcję góra i pieczemy jeszcze 10 minut tylko funkcja dół.

  6. Upieczony chleb wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń