Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i delikatny chlebek, idealny do tostów. Bardzo prosty w wykonaniu. Polecam :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113047
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 424
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 766
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 574
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113047
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 424
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 766
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 574
Składniki
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłe mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy podłużną formę, ja użyłam podłużnej tortownicy, dno wyłożyłam papierem do pieczenia, boki nasmarowałam tłuszczem i posypałam otrębami pszennymi.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy chleb do wielkości formy. Wkładamy do formy, nacinamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy do ładnego zarumienienia się chleba, około 25-30 minut, w zależności od piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu, grzałki góra/dół. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego!!!