Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję świąteczny chlebuś bardzo aromatyczny i bardzo smaczny:)
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 45
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Zrobić zaczyn z drożdży,łyżki mąki i łyżeczki cukru z odrobiną wody. Mąki przesiać do miski,dodać wyrośnięty zaczyn ,wodę ,sól i wyrobić przez około 10min. Po tym czasie dać kminki i wystudzoną cebulkę,wyrobić ciasto. Foremki posmarować masłem i obsypać kminkiem.Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości wyrównać namoczoną w wodzie ręką,posypać po wierzchu kminkiem,,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40min. Gdy chlebki już wyrosły dać do nagrzanego piekarnika do 150st.po 10min.zwiększyć temp.do 200st.i piec około godz.a najlepiej sprawdzać patyczkiem,czy chlebki nie są jeszcze w środku lepkie. Po upieczeniu studzić na kratce.
Smacznego życzę!