Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb żytni razowy na zakwasie z Ostropestem plamistym.

Chleb żytni razowy na zakwasie z Ostropestem plamistym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1423 Ocena: 18415

Dodano:

Odsłon: 9561

Chleb żytni razowy, upieczony na żytnim zakwasie z dodatkiem ostropestu plamistego.

Składniki

  • ZACZYN:
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 120 ml wody (pół szklanki)
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • CIASTO WŁASCIWE:
  • cały zaczyn
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki Ostropestu plamistego
  • OPCJONALNIE:
  • margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby lub mąka żytnia 720 do wysypania formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.na 4-5 godzin .

    W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąki z solą, ostropestem i płatkami, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremkę (keksowa 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch ciasta. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.

  2. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie lekko zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 30 minut.

  3. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.

  4. Udanego wypieku :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 grudnia 2017 Jak znalazł do Twojego boczusia. Fajny przepis, a ja dodam jeszcze czarnuszkę (bo ją kocham). Dzięki. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń