Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb żytni razowy, upieczony na żytnim zakwasie z dodatkiem ostropestu plamistego.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5438
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 760
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3997
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5438
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 760
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3997
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.na 4-5 godzin . W dniu pieczenia: Wymieszać mąki z solą, ostropestem i płatkami, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremkę (keksowa 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch ciasta. Przykryć i odstawić do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie lekko zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba spryskać wodą, ułożyć na kratce do ostudzenia.
Udanego wypieku :)