Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak domowo to domowo :) Zakwas na żurek zrobiony, to teraz trzeba się zabrać za chlebki. Są zwarte, pyszne i najważniejsze, że zupa z nich się nie wylewa. Nawet jak nalejemy dokładkę :) Te chlebki mogą też być wykorzystane przy kwaśnicy, czy grochówce. Chlebki robi się prosto :)
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy letnie mleko, letnią wodę, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto (jest trochę klejące. Gdy bardzo lepi się do rąk dosypujemy nieco mąki). Miskę smarujemy olejem i przekładamy wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części, z każdej formujemy chlebek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka, smarujemy każdy chlebek, dzięki czemu ładnie się zarumieni i posypujemy czarnym sezamem lub czarnuszką, czy makiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu ucinamy górną część, wydrążamy i wlewamy naszą zupkę. Smacznego!
Dynia jest bardzo zdrowym i smacznym warzywem, stanowi składnik nie tylko dań...
Odsłon: 1590
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 80
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 212
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 169
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 80
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 212
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 169
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy letnie mleko, letnią wodę, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto (jest trochę klejące. Gdy bardzo lepi się do rąk dosypujemy nieco mąki). Miskę smarujemy olejem i przekładamy wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części, z każdej formujemy chlebek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka, smarujemy każdy chlebek, dzięki czemu ładnie się zarumieni i posypujemy czarnym sezamem lub czarnuszką, czy makiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu ucinamy górną część, wydrążamy i wlewamy naszą zupkę. Smacznego!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 85
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 7111