Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Chrupiące ziemniaki z piekarnika
  • Dodatki
  • Przepis na

Chrupiące ziemniaki z piekarnika

02.10.2025 Odsłon: 11483
5.0 (15 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Chrupiące ziemniaki z piekarnika to wyjątkowo smaczny i wszechstronny dodatek, będący idealną alternatywą dla frytek. Charakteryzują się złocistą, idealnie chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Dzięki podwójnej obróbce termicznej – gotowaniu i pieczeniu – oraz aromatycznym dodatkom takim jak boczek, rozmaryn i czosnek, zyskują głęboki, bogaty smak, który zachwyci każdego. Jeśli natomiast szukasz prostszego i szybszego przepisu, sprawdź też chrupiące ziemniaki z piekarnika bez gotowania. 

Pieczone ziemniaki jako idealny dodatek do każdego dania 

Takie ziemniaki pieczone z chrupiącą skórką idealnie sprawdzą się jako dodatek do grilla, pieczeni, kurczaka, burgerów czy steków. Możesz podać je także samodzielnie, jako przekąskę czy przystawkę, a z pewnością znikną z blachy w mgnieniu oka. Są znacznie smaczniejsze niż klasyczne frytki, a to dzięki bogatemu obsypaniu przyprawami. Danie można przyrządzić w dwóch etapach - ziemniaki ugotuj wcześniej, a piecz je dopiero przed samym podaniem. Dzięki temu są wygodnym rozwiązaniem nawet dla osób zapracowanych, szczególnie kiedy szykuje się jakaś większa okazja. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakie ziemniaki możesz wykorzystać? 

Do przygotowania pieczonych ziemniaków najlepiej sprawdzą się odmiany Russet lub Yukon Gold. Jeśli jednak nimi nie dysponujesz, nic straconego! Wybierz inną mączystą odmianę ziemniaków. Idealne do tego przepisu są te o dużej zawartości skrobi. W Polsce będą to odmiany typu B lub C (mączyste lub ogólnoużytkowe), np. Irys, Bryza, Sante, Vineta, czy Orlik. Unikaj ziemniaków sałatkowych, które nie rozpadają się podczas gotowania i nie uzyskają chrupiącej powierzchni. 

Chrupiąca skórka - o tym nie możesz zapomnieć

Jeśli ziemniaki nie są dostatecznie chrupiące, sprawdź, czy na pewno nie pominięto żadnego z kroków i składników. Kluczowe jest dodanie sody oczyszczonej, która powoduje rozpad zewnętrznej warstwy skrobi, co z kolei przyczynia się do większej chrupkości całego dania. Przed włożeniem do tłuszczu dokładnie osusz ziemniaki poprzez odparowanie resztek wody na palniku kuchenki. W trakcie tej czynności energicznie potrząsaj garnkiem, by powstały charakterystyczne, poszarpane brzegi. Dzięki tym nierównościom tłuszcz i przyprawy dotrą w każdy zakamarek i utworzą później złotą, chrupiącą skórkę. 

Kawałki ziemniaków rozpadają się w trakcie pieczenia 

Jeśli w trakcie pieczenia okazuje się, że ziemniaki są zbyt miękkie i rozpadają się, najprawdopodobniej zostały zbyt mocno ugotowane. Musisz je odcedzić wtedy, kiedy nóż wchodzi w nie z dość dużym oporem - nie bój się, że będą surowe w środku, bo wysoka temperatura w piekarniku sprawi, że dojdą do odpowiedniej miękkości. Zasada jest prosta - lepiej jest odcedzić lekko zbyt twarde ziemniaki niż zbyt miękkie. W takim przypadku wystarczy nieznacznie wydłużyć czas pieczenia, co nie będzie miało istotnego znaczenia dla smaku. 

Pieczone ziemniaki z piekarnika są zbyt blade - dlaczego? 

To najczęściej wynika ze zbyt niskiej temperatury piekarnika lub zbyt krótkiego czasu pieczenia. Upewnij się, że piekarnik jest nagrzany do 200°C i piecz ziemniaki tak długo, aż uzyskają głęboki, złocisty kolor. Można je piec nawet do godziny, w zależności od wielkości kawałków. To właśnie złoty kolor wszystkich ziemniaków jest kluczowym wyznacznikiem gotowości dania. Ważne jest też, by nie ruszać potrawy przez co najmniej pierwsze 20 minut pieczenia, aby na spodzie ziemniaków mogła wytworzyć się chrupiąca powłoka. 

Jak doprawić wszystkie ziemniaczki z piekarnika? 

Kluczowe jest przede wszystkim odpowiednie doprawienie solą i pieprzem, ale używaj ich z rozwagą. Boczek sam z siebie jest mocno słony, więc jeśli stosujesz dietę niskosodową, możesz zredukować lub całkowicie pominąć ten składnik. Nie może też zabraknąć oczywiście czosnku i rozmarynu. Możesz dodać do nich również inne zioła, takie jak tymianek, oregano czy papryka. Super sprawdzi się też szczypta chili. Bardzo ważne jest, by przyprawy smażyć krótko i odstawić na bok, a wymieszaj je dopiero na sam koniec, już po upieczeniu ziemniaków. Jeśli dołożysz je w trakcie pieczenia w piekarniku, ulegną spaleniu, a cała potrawa będzie gorzka.  

 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Jogurtowiec z kiwi

Ciasta Jogurtowiec z kiwi

Jogurtowiec z kiwi to proste ciasto bez pieczenia z kremową masą na bazie jog...

  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 7375

do 30 min 30 min
14
Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3312

> 60 min >60 min
5
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 288

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2638

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5390

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 229

do 15 min 15 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Jogurtowiec z kiwi

Ciasta Jogurtowiec z kiwi

Jogurtowiec z kiwi to proste ciasto bez pieczenia z kremową masą na bazie jog...

  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 7375

do 30 min 30 min
14
Tradycyjna_Kuchnia
Tradycyjna_Kuchnia
Przekąski

FASZEROWANY SCHAB

Przekąski FASZEROWANY SCHAB

super mięsko na ciepło jak i na zimno, polecam ten przepis.

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 3312

> 60 min >60 min
5
Lady Pchła
Lady Pchła
Dania główne

Burgery z tuńczykiem i warzywami

Dania główne Burgery z tuńczykiem i warzywami

Ciekawa alternatywa . Sycące i smaczne danie.

  • Wielkanoc
  • Amerykańska
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 288

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2638

do 60 min 60 min
25
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Awanturka na śniadanie

Śniadania Awanturka na śniadanie

Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.

  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5390

do 15 min 15 min
38
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

rurki z masłem szałwiowym

Dania główne rurki z masłem szałwiowym

Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 229

do 15 min 15 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Chrupiące ziemniaki z piekarnika
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2 kg ziemniaków odmiany Russet lub Yukon Gold
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 3 plasterki boczku wędzonego
  • 1 garść świeżego rozmarynu
  • 1 garść świeżej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
1

Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki, szóstki lub ósemki, w zależności od ich wielkości.

2

W dużym garnku zagotuj 2 l wody. Dodaj sól i sodę oczyszczoną, a następnie włóż ziemniaki i wymieszaj. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj całość do momentu aż nóż będzie stawiał lekki opór przy wbijaniu. Potrwa to ok. 10 minut.

3

Na patelni wytop boczek wędzony i zdejmij go, pozostawiając tłuszcz. Dolej oliwę z oliwę oraz dodaj drobno posiekany rozmaryn, czosnek i zmiażdżone ziarna czarnego pieprzu. Smaż całość, cały czas mieszając, przez ok. 3 minuty, aż czosnek zacznie ładnie się rumienić.

4

Przecedź tłuszcz przez sitko do miski, pozostawiając przyprawy. Odstaw je na bok.

5

Ziemniaki odcedź i pozostaw w garnku na 30 sekund, by odparować cały płyn. Przełóż je do miski z tłuszczem i wymieszaj, energicznie potrząsając.

6

Przełóż ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Muszą być rozłożone równomiernie. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez 20 minut, nie ruszając.

7

Cienką szpatułką oddziel od siebie przyklejone ziemniaki. Potrząśnij całością i obróć ziemniaki. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 30-40 minut, do ładnego zrumienienia.

8

Przełóż ziemniaki do dużej miski i dołóż odłożone wcześniej przyprawy. Wymieszaj wszystko do pokrycia. Podawaj natychmiast.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki