Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ziemniaki z piekarnika to wyjątkowo smaczny i wszechstronny dodatek, będący idealną alternatywą dla frytek. Charakteryzują się złocistą, idealnie chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Dzięki podwójnej obróbce termicznej – gotowaniu i pieczeniu – oraz aromatycznym dodatkom takim jak boczek, rozmaryn i czosnek, zyskują głęboki, bogaty smak, który zachwyci każdego. Jeśli natomiast szukasz prostszego i szybszego przepisu, sprawdź też chrupiące ziemniaki z piekarnika bez gotowania.
Takie ziemniaki pieczone z chrupiącą skórką idealnie sprawdzą się jako dodatek do grilla, pieczeni, kurczaka, burgerów czy steków. Możesz podać je także samodzielnie, jako przekąskę czy przystawkę, a z pewnością znikną z blachy w mgnieniu oka. Są znacznie smaczniejsze niż klasyczne frytki, a to dzięki bogatemu obsypaniu przyprawami. Danie można przyrządzić w dwóch etapach - ziemniaki ugotuj wcześniej, a piecz je dopiero przed samym podaniem. Dzięki temu są wygodnym rozwiązaniem nawet dla osób zapracowanych, szczególnie kiedy szykuje się jakaś większa okazja.
Do przygotowania pieczonych ziemniaków najlepiej sprawdzą się odmiany Russet lub Yukon Gold. Jeśli jednak nimi nie dysponujesz, nic straconego! Wybierz inną mączystą odmianę ziemniaków. Idealne do tego przepisu są te o dużej zawartości skrobi. W Polsce będą to odmiany typu B lub C (mączyste lub ogólnoużytkowe), np. Irys, Bryza, Sante, Vineta, czy Orlik. Unikaj ziemniaków sałatkowych, które nie rozpadają się podczas gotowania i nie uzyskają chrupiącej powierzchni.
Jeśli ziemniaki nie są dostatecznie chrupiące, sprawdź, czy na pewno nie pominięto żadnego z kroków i składników. Kluczowe jest dodanie sody oczyszczonej, która powoduje rozpad zewnętrznej warstwy skrobi, co z kolei przyczynia się do większej chrupkości całego dania. Przed włożeniem do tłuszczu dokładnie osusz ziemniaki poprzez odparowanie resztek wody na palniku kuchenki. W trakcie tej czynności energicznie potrząsaj garnkiem, by powstały charakterystyczne, poszarpane brzegi. Dzięki tym nierównościom tłuszcz i przyprawy dotrą w każdy zakamarek i utworzą później złotą, chrupiącą skórkę.
Jeśli w trakcie pieczenia okazuje się, że ziemniaki są zbyt miękkie i rozpadają się, najprawdopodobniej zostały zbyt mocno ugotowane. Musisz je odcedzić wtedy, kiedy nóż wchodzi w nie z dość dużym oporem - nie bój się, że będą surowe w środku, bo wysoka temperatura w piekarniku sprawi, że dojdą do odpowiedniej miękkości. Zasada jest prosta - lepiej jest odcedzić lekko zbyt twarde ziemniaki niż zbyt miękkie. W takim przypadku wystarczy nieznacznie wydłużyć czas pieczenia, co nie będzie miało istotnego znaczenia dla smaku.
To najczęściej wynika ze zbyt niskiej temperatury piekarnika lub zbyt krótkiego czasu pieczenia. Upewnij się, że piekarnik jest nagrzany do 200°C i piecz ziemniaki tak długo, aż uzyskają głęboki, złocisty kolor. Można je piec nawet do godziny, w zależności od wielkości kawałków. To właśnie złoty kolor wszystkich ziemniaków jest kluczowym wyznacznikiem gotowości dania. Ważne jest też, by nie ruszać potrawy przez co najmniej pierwsze 20 minut pieczenia, aby na spodzie ziemniaków mogła wytworzyć się chrupiąca powłoka.
Kluczowe jest przede wszystkim odpowiednie doprawienie solą i pieprzem, ale używaj ich z rozwagą. Boczek sam z siebie jest mocno słony, więc jeśli stosujesz dietę niskosodową, możesz zredukować lub całkowicie pominąć ten składnik. Nie może też zabraknąć oczywiście czosnku i rozmarynu. Możesz dodać do nich również inne zioła, takie jak tymianek, oregano czy papryka. Super sprawdzi się też szczypta chili. Bardzo ważne jest, by przyprawy smażyć krótko i odstawić na bok, a wymieszaj je dopiero na sam koniec, już po upieczeniu ziemniaków. Jeśli dołożysz je w trakcie pieczenia w piekarniku, ulegną spaleniu, a cała potrawa będzie gorzka.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2638
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5390
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 229
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2638
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5390
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 229
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki, szóstki lub ósemki, w zależności od ich wielkości.
W dużym garnku zagotuj 2 l wody. Dodaj sól i sodę oczyszczoną, a następnie włóż ziemniaki i wymieszaj. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj całość do momentu aż nóż będzie stawiał lekki opór przy wbijaniu. Potrwa to ok. 10 minut.
Na patelni wytop boczek wędzony i zdejmij go, pozostawiając tłuszcz. Dolej oliwę z oliwę oraz dodaj drobno posiekany rozmaryn, czosnek i zmiażdżone ziarna czarnego pieprzu. Smaż całość, cały czas mieszając, przez ok. 3 minuty, aż czosnek zacznie ładnie się rumienić.
Przecedź tłuszcz przez sitko do miski, pozostawiając przyprawy. Odstaw je na bok.
Ziemniaki odcedź i pozostaw w garnku na 30 sekund, by odparować cały płyn. Przełóż je do miski z tłuszczem i wymieszaj, energicznie potrząsając.
Przełóż ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Muszą być rozłożone równomiernie. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez 20 minut, nie ruszając.
Cienką szpatułką oddziel od siebie przyklejone ziemniaki. Potrząśnij całością i obróć ziemniaki. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 30-40 minut, do ładnego zrumienienia.
Przełóż ziemniaki do dużej miski i dołóż odłożone wcześniej przyprawy. Wymieszaj wszystko do pokrycia. Podawaj natychmiast.