Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto do tarty słonej
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1099
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1099
Składniki
1. Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. 2. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę. 3. Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. 4. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. 5. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy aż będzie gładkie. 6. Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki. (Można też włożyć wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiać ciasto końcówką do ciast. W momencie powstania wiórek wlewamy mleko, miksujemy dalej do połączenia się składników. Ciasto kruche można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażalniku do 3 miesięcy.) 7. Po wyjęciu należy je rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nimi formę do tart o średnicy 20-23 cm, po czym wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut. 8. Nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę w celu obciążenia ciasta. 9. Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 oC przez 20 min. 10. Usunąć papier do pieczenia wraz z fasolą i dopiekać jeszcze 15 min, aż się zarumieni.