Do góry

Dodatki Przepis na:

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2327

Dodano:

Odsłon: 28307

Bardzo prosty przepis na ciasto na pizzę. Składniki na dwa spody, każdy wielkości 25 cm. Po nałożeniu sosu i dowolnych dodatków, należy piec około 6 minut, w temperaturze 200 stopni. Ciasto można też zamrozić. Delikatnie naoliwioną kulę ciasta należy dokładnie owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Tak przechowywane ciasto, przed użyciem należy przełożyć na całą noc do lodówki.

Składniki

  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • suszony tymianek
  • szklanka ciepłej wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozdrobnić i dodać oliwę, cukier i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać.

    Zmieszać z mąką sól, przyprawy i wlać płyn z drożdżami.

    Wyrabiać ciasto aż będzie pulchne i elastyczne.

    Delikatnie zwilżyć i odstawić pod przykryciem na pół godziny, aż wyrośnie.

    Ciasto podzielić na dwa kawałki.

    Uformować cięki placek, rozciągając palcami

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewela1987 21 grudnia 2015 Pierwszy raz robiłam ciasto na pizzę i wyszło super. Tak jak lubię, cienkie ciasto jak w lokalach. Myślę, że na pierwszym razie nie skończę. To prawda, ciasto na dwie pizze ale dla 3 głodomorów jedna to za mało:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grklon 09 listopada 2015 Żona dodaje jeszcze do ciasta drobno posiekany czosnek. Efekt rewelacyjny :) Jeśli chcecie bardziej kruche ciasto to można dodać pół szklanki wody i pół szklanki mleka. Pozdrawiam.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń