Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Nadszedł więc czas na to, by zakisić cebulę i poznać jej smak.
Cebulę obierz z łusek, pokrój w półplasterki lub plasterki zależnie od chęci i od wielkości cebuli (moje były duże!). Włóż do słoja, nie wypełniając go aż po brzeg, musi zostać trochę wolnego miejsca.
Zalej letnią solanką 1,5-procentową, czyli przygotowaną w proporcji 15 g soli na 1 litr wody. Oczywiście solankę przygotowujemy w ilości potrzebnej do całkowitego zalania cebulowych krążków. Ilość zalewy zależna jest od ilości warzyw w słoju.
Słoik zakręć i postaw w ciepłym miejscu (ale nie na piecu, bez przesady!) na tydzień lub dłużej, nawet do dwóch miesięcy, aż do uzyskania pożądanego smaku. Niektórzy zalecają od czasu do czasu odkręcić słoik, żeby odgazować kiszonkę, ale nie trzeba koniecznie robić tego codziennie. Ja otworzyłam swoją cebulę pierwszy raz dopiero po tygodniu.
Kiszona cebula wygląda bardzo ładnie na talerzu. Jest pięknie, jednolicie różowa, smak też niczego sobie, da się ją zjeść bez dodatków. Postanowiłam dać jej jeszcze trochę czasu w cieple i zobaczę, jak będzie postępować proces fermentacji i co uzyskam za tydzień, dwa. Oczywiście w międzyczasie będę po trochu podbierać ze słoja, bo to już jest dobre! Czy ktoś z Was także zdecyduje się zakisić cebulę?
Myślałam że nie można zachwycać się cebula ale prosty przepis i jej smak mnie...
Odsłon: 3067
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 18
Morze kojarzy nam się z wakacjami, odpoczynkiem, świeżą rybą, ale także… z ch...
Odsłon: 852
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 139
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 153
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 137
Babeczki czekoladowe wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, panna cottą...
Odsłon: 18
Morze kojarzy nam się z wakacjami, odpoczynkiem, świeżą rybą, ale także… z ch...
Odsłon: 852
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 139
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 153
Lato to moja pora roku ulubiona, bo słońcem, radością wypełniona. Świeże warz...
Odsłon: 137
Składniki
Cebulę obierz z łusek, pokrój w półplasterki lub plasterki zależnie od chęci i od wielkości cebuli (moje były duże!). Włóż do słoja, nie wypełniając go aż po brzeg, musi zostać trochę wolnego miejsca.
Zalej letnią solanką 1,5-procentową, czyli przygotowaną w proporcji 15 g soli na 1 litr wody. Oczywiście solankę przygotowujemy w ilości potrzebnej do całkowitego zalania cebulowych krążków. Ilość zalewy zależna jest od ilości warzyw w słoju.
Słoik zakręć i postaw w ciepłym miejscu (ale nie na piecu, bez przesady!) na tydzień lub dłużej, nawet do dwóch miesięcy, aż do uzyskania pożądanego smaku. Niektórzy zalecają od czasu do czasu odkręcić słoik, żeby odgazować kiszonkę, ale nie trzeba koniecznie robić tego codziennie. Ja otworzyłam swoją cebulę pierwszy raz dopiero po tygodniu.
Kiszona cebula wygląda bardzo ładnie na talerzu. Jest pięknie, jednolicie różowa, smak też niczego sobie, da się ją zjeść bez dodatków. Postanowiłam dać jej jeszcze trochę czasu w cieple i zobaczę, jak będzie postępować proces fermentacji i co uzyskam za tydzień, dwa. Oczywiście w międzyczasie będę po trochu podbierać ze słoja, bo to już jest dobre! Czy ktoś z Was także zdecyduje się zakisić cebulę?
Przepisy Dodatki
Dodatki
Salceson z golonki.
Dodatki
Pieczone nadzionko
Dodatki
Ciasto na pierogi bez jajka
Dodatki
Fasolka szparagowa z piekarnika
Salceson z golonki.
Salceson zrobiony jest z tylnej golonki i przednich goleni wieprzowych, salce...
Odsłon: 376
Pieczone nadzionko
Przy okazji faszerowania kurczaka przygotowałam też pieczone nadzienie. W sam...
Odsłon: 461