Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa kiełbasa wędzona

Domowa kiełbasa wędzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 10723

najlepsza jaką jadłam :) z podanej porcji wyszły 44 kiełbaski

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić, dodać przyprawy i wyrabiać aż będzie kleiste i będzie odchodzić od ręki (nawet 15 minut). Musi być porządnie wyrobione, żeby kiełbasa się nie kruszyła. Dodać wodę i wymieszać.

  2. Jeśli dysponujecie nadziewarką, to macie ułatwione zadanie, po prostu teraz jej użyjcie. Jeśli nie, musicie ręcznie wypełniać jelita/osłonki mięsem.

  3. Jelita nadziane kiełbasą zwijamy w ślimaki. Jak już nadziejemy wszystko, to delikatnie przekręcamy w wybranych miejscach tak aby powstały kiełbaski wybranej przez nas długości.

  4. Ja dysponowałam wędzarnią, więc było łatwo, ale znane są ewentualnie sposoby na wędzenie w garnku, choć na tym się nie znam. Moje kiełbaski wędziły się przez 2 godziny. Ewentualnie potem można jeszcze je zalać wrzącą wodą w garnku na pół godziny, żeby mieć absolutną pewność, że nie są surowe. Odstawić do ostygnięcia, żeby się ładnie związała i można jeść :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Arturf 03 września 2017 Mielimy?
Ale na jakim sitku.
Czy mięso przed mieleniem pekluje się?
Wędzimy, w jakiej temperaturze?
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń