Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pistacji nawet w połowie. Dlatego doskonałą alternatywą dla oferty rynkowej jest domowa pasta pistacjowa.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19318
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 59
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3712
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 243
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 66
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19318
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 59
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 3712
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 243
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 66
Składniki
Obierz pistacje z łupin. Włóż do rondelka i zalej wrzątkiem po 5 minutach odcedzić i przesyp pistacje na bawełnianą ściereczkę lub papierowy ręcznik. Przez chwilę energicznie pocieraj orzeszki pomiędzy warstwami ściereczki lub ręcznika. W ten sposób pozbędziesz się skórek.
Obrane i oczyszczone ze skórek pistacje możesz dodatkowo uprażyć w piekarniku. W procesie obróbki w wysokiej temperaturze stracą nieco wartości odżywczych, ale wydobędziesz z nich więcej smaku. Jeśli zdecydujesz się na ten wariant, nagrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsyp na niej pistacje. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przesyp pistacje do kielicha blendera o wysokiej mocy. Moc urządzenia ma duże znaczenie. Zbyt słabe nie poradzi sobie z twardymi orzechami. Co więcej, możesz uszkodzić silnik. Początkowo blenduj orzechy powoli, na najmniejszych obrotach. Gdy zostaną rozdrobnione na proszek, zwiększ obroty urządzenia. Blenduj tak długo, aż z pistacji wytrąci się tłuszcz i z proszku zmienią na gładką, gęstą pastę. Może to potrwać około 10 minut. Co jakiś czas rób przerwy, by nie dopuścić do przegrzania masy, bo to spowoduje, że nabierze goryczki.
Jeśli chcesz, by pasta pistacjowa była nieco rzadsza, bardziej kremowa albo jeżeli chcesz przyspieszyć proces mielenia, dodaj w trakcie trochę oleju roślinnego, na przykład kokosowego (w tym przypadku lepiej sprawdzi się rafinowany, pozbawiony aromatu).
Gotową pastę możesz doprawić według uznania, np. posłodzić, łącząc ją z roztopioną białą czekoladą (lub po prostu z cukrem) albo, przeciwnie, dodać do niej trochę soli.