Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy Chlebek Na Piwie

Domowy Chlebek Na Piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 926

Dodano:

Odsłon: 469

Zamiast zakwasu używamy 1 butelkę jasnego piwa.

Składniki

  • ok. 560 g mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki drożdży w proszku
  • Pół szklanki wody o temperaturze 38 C.
  • 1 butelka jasnego piwa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka bułki tartej lub mąki do posypania blachy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy kolejno drożdże, pół szklanki mąki, i pół szklanki ciepłej wody (o temp. 38 C). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

  2. Następnie do naszej mieszanki dodajemy piwo, pozostałą mąkę i sól. Mieszamy wszystko do chwili, aż wszystka mąka jest dokładnie połączona z resztą składników i tworzy ciasto o nieco kleistej konsystencji. Przykrywamy miskę ponownie i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu przez 2 godziny do wyrośnięcia.

  3. Po wyrośnięciu formujemy z ciasta bochenek na stolnicy lub blacie dobrze oprószonym mąką.

  4. Blachę do pieczenia (lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy, obsypujemy mąką (ja obsypałam wierzch chleba ulubionymi ziołami i granulowanym czosnkiem). Następnie pozostawiamy przykryte ściereczką ciasto jeszcze na ok. 30-40 minut.

  5. Nagrzewamy piekarnik do 220 C. Jeśli chcemy, by nasz chlebek miał chrupiącą skórkę, możemy wstawić do piekarnika na czas pieczenia naczynie z wodą.

  6. Pieczemy ok. 35-37 minut, lub do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu pozostawiamy na kratce do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń