Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję Wam zrobienie swojego własnego cukru waniliowego. Nie jest to nic trudnego, robi się go zaskakująco szybko, a smak, zapach i aromat stukrotnie przewyższają ten kupiony w sklepie. Czy zauważyliście, że to, co kupujemy, sądząc że jest to cukier waniliowy, ma na opakowaniu napis ''CUKIER WANILINOWY''? Jak się zapewne domyślacie, z prawdziwą wanilią ma to niewiele wspólnego... Czym wobec tego jest wanilina? To nic innego, jak syntetycznie pozyskany związek zapachowy. Muszę przyznać, że nazwa jest myląca. Wanilia - wanilina. Cukier waniliowy - cukier wanilinowy. Łatwo się pomylić, prawda? Ponieważ wanilia jest dość droga, przemysł znalazł sposób na zastąpienie jej właśnie waniliną - wyżej wspomnianym środkiem zapachowym. Czyli mówiąc w skrócie, w sklepach kupujemy ''perfumowany cukier''' :) A tymczasem wystarczy mieć w domu laskę wanilii i trochę cukru...
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 33
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 15
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 63
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 141
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 93
Pasta jajeczna to pyszny dodatek do kanapek. Za czasów studiów robiłam ją prz...
Odsłon: 33
To smaczna i zdrowa przekąska. Idealna jako lunch do pracy czy szkoły - ja za...
Odsłon: 15
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 63
To ciekawe urozmaicenie mielonych kotletów.
Odsłon: 141
Pizza na spodzie z serka wiejskiego to świetna alternatywa dla klasycznej piz...
Odsłon: 93
Składniki
Laskę wanilii przekrój na pół. Następnie ostrożnie rozetnij ją nożem wzdłuż boku i rozchyl. Zobaczysz wilgotne, drobniutkie, czarne i pachnące ziarenka wanilii. Teraz musisz ostrożnie je wydłubać. Możesz się zdziwić, bo wcale nie ma ich tam aż tak dużo.
Po wydłubaniu ziarenek po prostu wsyp je do słoiczka z cukrem. Gdy robiłam cukier waniliowy po raz pierwszy, zdziwiłam się, bo byłam przekonana, że ziarenek będzie o wiele więcej :) jednak tyle w zupełności wystarczy. Teraz wystarczy zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, żeby wszystko ładnie nam się wymieszało. Do słoiczka można dodać też pocięte kawałki wanilii. Pięknie pachną, i dodatkowo dodadzą aromatu naszemu cukrowi, i oczywiście fajnie wyglądają w słoiczku :) :)
Jeśli chodzi o dawkowanie, to jedna łyżeczka od herbaty dodana np do ciasta, w zupełności wystarczy. I ciasto będzie pięknie pachniało wanilią :) A Wy robicie cukier waniliowy? :) Smacznego!!!!