Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy makaron

Domowy  makaron

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1974

Dodano:

Odsłon: 4342

Dziś przepis na domowy makaron. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby domowego makaronu... Nie oszukujmy się, ale żaden kupny makaron nie ma startu z domowym. Żeby makaron był dobry, musi bazować na jajkach. Przeczytałam sobie skład jednego z mocno reklamowanych makaronów i dowiedziałam się, że na 1kg mąki jest tam... aż 4 jajka :D no śmiech na sali, moi drodzy :) Samodzielne zrobienie makaronu wcale nie jest trudne, o czym przekonacie się niżej.

Składniki

  • mąka
  • jajka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Celowo nie podaję ilości, ponieważ obie ściśle od siebie zależą.
    Informuję, że jedno jajko jest w stanie pochłonąć od 8 do 10 dag mąki, zależnie od wielkości tego jajka.
    Jeśli więc na opakowaniu makaronu widnieje informacja, że na 1kg mąki użyto 4 jajek, to jeśli mamy chwilę czasu i jajka, lepiej zróbmy sobie własny... :) bo g... gucio to, nie makaron.

  2. Na stolnicę wsypujemy odmierzoną ilość mąki (tu 40 dag) i robimy w niej wgłębienie. Odpowiednio do tych 40 dag wbijamy 4 jajka.
    Od razu mówię, że ja ciasta na makaron nie solę. Dlatego, że musi przeschnąć, a z solą nie będzie to takie proste. Zresztą później i tak gotujemy w osolonej wodzie.

  3. Zagniatamy z tego ciasto. Na początku wydaje się to trudne, ale jest jak najbardziej możliwe. W trakcie zagniatania podsypujemy mąką i staramy się wgnieść jej do ciasta tyle, aż przestanie chłonąć mąkę.

  4. Kulę ciasta dzielimy na mniejsze części i każdą z nich wałkujemy cienko na placek. Jeśli dodaliśmy do ciasta odpowiednią ilość mąki, będziemy mieli wrażenie, jakbyśmy wałkowali kamień :) ale to naprawdę da się wałkować :) Odkładamy na ściereczki do przeschnięcia - ja zostawiam zwykle na jakąś godzinkę.

  5. Przeschnięte placki kroimy na pasy szerokości 6-7cm...

  6. ... i ostrym nożem odcinamy z nich cienkie nitki makaronu :)
    Gotujemy w osolonym wrzątku chwilkę od wypłynięcia :)

    No i cała filozofia. Trudne? Proste jak konstrukcja cepa! :)









    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 października 2017 Brakuje tylko dwóch chochli rosołu i można szamać xD Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń