Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest zadna tajemnica, ze to, co kupujemy w sklepie jako ser topiony bez wzgledu na marke to malo sera (ok. 25%), z duza iloscia wody, tluszczu, wzmacniaczy smaku i zageszczaczy, które pomagaja polaczyc tluszcz z woda. Przyzwyczajeni do tej sztucznej konsystencji dopiero wtedy odkrywamy prawdziwy kremowy smak sera topionego, gdy przyrzadzimy go sami. Z niewielu naturalnych skladników powstaje ser topiony, którego smak sami komponujemy dobierajac odpowiednie gatunki sera i ewentualne dodatki. Przyrzadzenie trwa niewiele minut, jest bardzo proste, a efekt zachwyca.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242768
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242768
Składniki
Do przyrzadzenia mozna wybrac inne rodzaje serów zgodnie z naszymi preferencjami (np. emmentaler, górski itd.), wazne jest, aby najpierw kazdy gatunek sera zostal zmielony osobno za pomoca robota kuchennego, blendera lub tarki. Nastepnie mieszamy wszystko w jednej misce. Do garnka wlewamy smietane, podgrzewamy i roztapiamy w niej maslo. Nastepnie wsypujemy starty ser ciagle mieszajac, az masa uzyska kremowa konsystencje. Wazne jest, aby temperatura nie byla zbyt niska, gdyz wtedy z sera powstanie twarda jednolita masa. Dodac ewentualnie do smaku przyprawy, ziola lub dodatki (szynke, pieczarki, szczypiorek, papryke). Na koniec dodac creme fraiche i wylaczyc ogien. Mieszac tak dlugo, aby w masie nie bylo grudek. Przelac gotowa mase do pojemnika i studzic w temperaturze pokojowej. Ser mozna przechowywac w lodówce 14 dni.
Serek ma kremowa konsystencje i smaruje sie doskonale nawet od razu po wyjeciu z lodówki.