Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy sos boloński

Domowy sos boloński

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1970

Dodano:

Odsłon: 735

Odkąd przekonałam się do własnoręcznego robienia sosu bolońskiego, jednego jestem pewna: nie będę kupować gotowego w słoiku! No chyba, że będzie na gwałt potrzebny, ale wtedy też niechętnie. Własnoręcznie zrobiony sos boloński jest tak fajnie słodko-kwaśny, mocno pomidorowy, z fajnym warzywno-winnym aromatem i pachnie po prostu fenomenalnie :)

Składniki

  • 700g mielonego mięsa z łopatki
  • 1 spora cebula
  • 4-5 ząbków czosnku (lub mniej albo całkowicie pomiń, jeśli nie lubisz, aczkolwiek odrobina jest wskazana)
  • 2-3 małe marchewki lub 1 duża
  • 1 pietruszka
  • 400-500g pokrojonych pomidorów (lub krojone z kartonika)
  • 100-200ml przecieru lub passaty pomidorowej
  • 2/3 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • Oregano
  • szczypta bazylii
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia (olej, oliwy do smażenia nie polecam ze względu na jej niską temperaturę dymienia, przez co podczas smażenia wy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju z porządną szczyptą soli. Może się leciutko zrumienić (ale leciutko, nie na czarno).
    Całą produkcję sosu przeprowadzamy w dużej, głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie.

  2. Do podsmażonej cebuli dodajemy zmielone mięso. Żeby nam się nie zbryliło w nierówne kawały, polecam przez krótki czas gnieść je na patelni tłuczkiem do kartofli - bardzo fajny patent, podpatrzyłam na Kuchni+, o ile się nie mylę, to u Jakubiaka.

  3. Do podsmażonego mięsa dodajemy marchewkę i pietruszkę starte na mniejszych oczkach tarki. Mieszamy to i dusimy kilka minut.

  4. Dodajemy do patelni posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek - u mnie jak zwykle duuuużo czosnku :)
    Starannie mieszamy całość i pozostawiamy do podduszenia na kolejne kilka minut.

  5. Dodajemy resztę składników, czyli pokrojone pomidory, passatę i wino. Starannie mieszamy i dusimy na malutkim ogniu do czasu, aż większość płynu odparuje, a sos będzie gęsty.

  6. Kiedy sos będzie już aksamitny i gęsty, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem, ziołami (tu uwaga - bazylii dodajemy mniej niż oregano), gałką muszkatołową (ona świetnie podkreśla smak tego mięsno-pomidorowego sosu) oraz kilkoma kroplami Tabasco. Spokojnie, dajmy to Tabasco, nawet jeśli sos będą jadły dzieci :) to tylko kilka kropelek dla podbicia smaku, nikt nie każe nam lać połowy butelki, choć jeśli ktoś lubi, to proszę bardzo :)
    Podajemy ze spaghetti (polecam pełnoziarniste), robimy lazanię lub zjadamy jako samodzielne danie z chlebem lub bez :)
    Uprzedzam, że znika błyskawicznie :)



    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń