Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowy sos czosnkowy

Domowy sos czosnkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 468 Ocena: 3079

Dodano:

Odsłon: 325

Domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu, idealny do pizzy, ziemniaków lub innych potraw.

Składniki

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ziół prowansalskich
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowy sos czosnkowy

Przygotowanie

  1. Do miseczki przełożyłam jogurt naturalny. Dodałam do niego majonez i dobrze je rozmieszałam, aby dokładnie się połączyły. Do tego dodałam obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiłam wszystko solą, pieprzem i roztartymi ziołami prowansalskimi (zioła można pominąć jeśli ktoś nie lubi). Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam i przełożyłam do sosjerki. Taki sos można podawać do pizzy, zapiekanek, frytek, pieczonych ziemniaczków, kotlecików, placków ziemniaczanych lub innych potraw, według upodobań. Z podanych składników wychodzi taka porcja sosu jak jest pokazane na zdjęciu. Jest to sosjerka standardowej wielkości. Sos należy przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń