Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest bardzo prosty: znajdź krowę... Może niekoniecznie. Czasami można kupić świeże, niepasteryzowane mleko, prosto od krowy. Mnie się udało - na targu.
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9270
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 3142
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1211
Ten wspaniały chlebek pojawił się w moim menu juz pięć lat temu. Na moim kana...
Odsłon: 9270
Kurczak tikka masala to znane i lubiane danie kuchni azjatyckiej. Mięso podan...
Odsłon: 3142
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1211
Składniki
Takie mleko przelej do garnka, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 - 3 dni. Mleko jest aż gęste i ma złoty kożuch śmietanki na wierzchu. Mocno kwaśne mleko ogrzewaj bardzo powoli na minimalnej mocy. Przemieszaj od czasu do czasu. Kiedy wytworzą się już granulki sera możesz dodać przyprawy - ja dodałem suszoną bazylię, szczyptę oregano i szczyptę soli. Ogrzewaj w dalszym ciągu aż ser będzie wyraźnie pływał w serwatce. Odlej ser na sitko, odciśnij i pozostaw do wystygnięcia. Serwatki nie wylewaj - to pełnowartościowy produkt np. do pieczenia chleba czy na biały barszcz. Nadaje się również do wypicia.