Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest bardzo prosty: znajdź krowę... Może niekoniecznie. Czasami można kupić świeże, niepasteryzowane mleko, prosto od krowy. Mnie się udało - na targu.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 753
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1024
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2053
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 753
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1024
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2053
Składniki
Takie mleko przelej do garnka, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2 - 3 dni. Mleko jest aż gęste i ma złoty kożuch śmietanki na wierzchu. Mocno kwaśne mleko ogrzewaj bardzo powoli na minimalnej mocy. Przemieszaj od czasu do czasu. Kiedy wytworzą się już granulki sera możesz dodać przyprawy - ja dodałem suszoną bazylię, szczyptę oregano i szczyptę soli. Ogrzewaj w dalszym ciągu aż ser będzie wyraźnie pływał w serwatce. Odlej ser na sitko, odciśnij i pozostaw do wystygnięcia. Serwatki nie wylewaj - to pełnowartościowy produkt np. do pieczenia chleba czy na biały barszcz. Nadaje się również do wypicia.