Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z żurawiny idealna do serów i potraw z mięsa Osobiście lubię ją jako dodatek do wołowiny albo mięsa z indyka
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11980
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6821
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5613
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11980
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6821
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5613
Składniki
Świeżą żurawinę należy najpierw przemrozić. Potem rozmrażam przepłukuję i wkładam do rondelka i podlewam ją niewielką ilością wody tak ok pół szklanki. Kiedy żurawina się gotuje obieram gruszki i kroję w kostkę. Następnie przekładam do rondelka dodaję szklankę wody pół szklanki cukru patyczek cynamonu gwiazdki anyżowe i to gotuję do momentu aż gruszki zrobią się szkliste albo po prostu miękkie. Kiedy żurawina już jest prawie rozgotowana dodaję gruszki z syropem tylko wcześniej wyciągam anyż goździki i patyczek cynamonu (nie lubię potem niespodzianek ) Na koniec doprawiam miodem i cynamonem w proszku. Wszystkie dodatki typu cukier cynamon myślę że każdy powinien dodawać według swojego smaku :) Należy pamiętać żeby żurawinę mieszać bo lubi się przyłapać do spodu rondla.
Przekładam gorący do małych słoiczków które pasteryzuję.