Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z żurawiny idealna do serów i potraw z mięsa Osobiście lubię ją jako dodatek do wołowiny albo mięsa z indyka
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 136
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 638
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, gotowe w godzinę. Wilgotne i...
Odsłon: 136
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami
Odsłon: 638
klasyczne danie z przepisu babci - tanie, proste i szybkie
Odsłon: 143
Składniki
Świeżą żurawinę należy najpierw przemrozić. Potem rozmrażam przepłukuję i wkładam do rondelka i podlewam ją niewielką ilością wody tak ok pół szklanki. Kiedy żurawina się gotuje obieram gruszki i kroję w kostkę. Następnie przekładam do rondelka dodaję szklankę wody pół szklanki cukru patyczek cynamonu gwiazdki anyżowe i to gotuję do momentu aż gruszki zrobią się szkliste albo po prostu miękkie. Kiedy żurawina już jest prawie rozgotowana dodaję gruszki z syropem tylko wcześniej wyciągam anyż goździki i patyczek cynamonu (nie lubię potem niespodzianek ) Na koniec doprawiam miodem i cynamonem w proszku. Wszystkie dodatki typu cukier cynamon myślę że każdy powinien dodawać według swojego smaku :) Należy pamiętać żeby żurawinę mieszać bo lubi się przyłapać do spodu rondla.
Przekładam gorący do małych słoiczków które pasteryzuję.