Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z żurawiny idealna do serów i potraw z mięsa Osobiście lubię ją jako dodatek do wołowiny albo mięsa z indyka
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 364
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 800
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 198
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 329
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 364
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 800
Nigdy nie byłam szczególną fanką makowców, jednak zapewniam, że tak przygotow...
Odsłon: 198
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 329
Składniki
Świeżą żurawinę należy najpierw przemrozić. Potem rozmrażam przepłukuję i wkładam do rondelka i podlewam ją niewielką ilością wody tak ok pół szklanki. Kiedy żurawina się gotuje obieram gruszki i kroję w kostkę. Następnie przekładam do rondelka dodaję szklankę wody pół szklanki cukru patyczek cynamonu gwiazdki anyżowe i to gotuję do momentu aż gruszki zrobią się szkliste albo po prostu miękkie. Kiedy żurawina już jest prawie rozgotowana dodaję gruszki z syropem tylko wcześniej wyciągam anyż goździki i patyczek cynamonu (nie lubię potem niespodzianek ) Na koniec doprawiam miodem i cynamonem w proszku. Wszystkie dodatki typu cukier cynamon myślę że każdy powinien dodawać według swojego smaku :) Należy pamiętać żeby żurawinę mieszać bo lubi się przyłapać do spodu rondla.
Przekładam gorący do małych słoiczków które pasteryzuję.