Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już od kilku lat na naszym letnim stole pojawia się fasolka szparagowa po francusku, czyli podsmażana z szalotką i przyprawami. Przyprawy bywają różne – od ziół prowansalskich poprzez czubrycę aż do dowolnej przyprawy grillowej, która jest dostępna w pobliskim sklepie. Zawsze i w każdym wariancie ta fasolka smakuje wyśmienicie, więc koniecznie musisz jej spróbować. Używam różnych odmian fasolki – żółtej, zielonej, karłowej albo tycznej, zależnie od tego, co aktualnie rośnie w ogrodzie. Fasolka szparagowa po francusku jest przepyszna i smakuje zupełnie inaczej, niż fasolka po polsku, czyli z masłem i bułką tartą. Ale żeby nie było – fasolkę po polsku również uwielbiam! Zwłaszcza z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i jajkiem sadzonym, bo to jest klasyczny obiad przeniesiony wprost z czasów mojego dzieciństwa.
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 97
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 38
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 600
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 97
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 94
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 38
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 600
Składniki
Fasolkę opłucz dokładnie i usuń ze strączków oba końce i ewentualne łyko, jeśli jest. Łyko to te włókna, które czasem pojawiają się na złączeniu dwóch połówek strąka. Nie są fajne i przeszkadzają w jedzeniu, ale to nic strasznego. Łyko nie jest szkodliwe. Każdy strączek przekrój na pół lub na 3 części, aby uzyskać zgrabne kawałki do dalszego przetwarzania i jedzenia. Wiele osób przygotowuje całe strąki fasolki szparagowej po francusku, ale mnie się to wydaje niepraktyczne podczas smażenia i mieszania. Krótsze kawałki obrabia się łatwiej.
W garnku zagotuj litr wody, a gdy się zagotuje, możesz dodać sól. Gdy woda z solą ponownie zawrze, wsyp fasolkę szparagową i przykryj garnek. Nie odchodź, tylko obserwuj, co się dzieje. Bo od chwili, gdy zawartość garnka znów zabulgocze – włącz minutnik i gotuj fasolkę przez około 6-8 minut.
Pod koniec czasu gotowania sprawdź, czy fasolka wciąż jest jędrna, ale już nie twarda. Jeśli tak, to jest to odpowiedni moment na jej odcedzenie. A jeśli nie, to przedłuż czas gotowania o 2 minuty. Na zdjęciu - podgotowana fasolka płaskostrąkowa.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej na biało szalotkę lub cebulę.
Do szalotki dodaj odcedzoną fasolkę szparagową i podsmażaj ją na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Gdy fasolka zacznie się przyrumieniać, sypnij przyprawami. Jest to też odpowiedni moment na dodanie czosnku, jeśli chcesz go użyć. Na moich zdjęciach jest czerwona czubryca, ale tak naprawdę używam różnych ziół i przypraw. Wrzucam na patelnię to, co mi akurat zagra w duszy.
Podsmażaj fasolkę jeszcze przez kilka minut, przewracając szeroką łopatką. Niech się trochę przyrumieni, bo wtedy jest najsmaczniejsza. Na koniec spróbuj i ewentualnie posyp odrobiną soli do smaku.
I gotowe, już możesz podawać jako jarzynę do obiadu albo na lunch lub prostą kolację. Fasolka szparagowa po francusku jest nie tylko smaczna, ale i bardzo „nowoczesna”, bo doskonale wpisuje się we współczesne kanony dietetyczne. Bo to są warzywa z odrobiną tłuszczu. Głównie białko i tłuszcz, i niewiele węglowodanów. Czyżby dieta keto? Tego nie wiem, bo nie znam się wystarczająco, ale wszystko na to wskazuje! A to jest teraz bardzo modne, więc spróbuj koniecznie. I nie jest to nowoczesny przepis, to tylko stara, dobra, tradycyjna kuchnia francuska, zdrowa i smaczna.