Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1705
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15058
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2154
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8850
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1705
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15058
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2154
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8850
Składniki
PRZYGOTOWANIE: 200g mąki przesiewamy przez sito do większej miski, dodajemy śmietanę, jajka, cukier puder, olej i ocet, wyrabiamy gładkie ciasto. Masa może wyjść kleista, ale to nie szkodzi, można dosypać więcej mąki. Przy wyrabianiu napowietrzamy ciasto uderzając je łyżką lub wałkiem, jest gotowe kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Napowietrzone ciasto odstawiamy, pod przykryciem, na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, cieniutko rozwałkowujemy, kroimy na prostokąty o długości 8 cm i szerokości około 3 cm. Każdy prostokąt łapiemy dwoma palcami w połowie długości, zaciskamy, skręcamy i formujemy kokardki - środek możemy dla pewności jeszcze ścisnąć palcami, aby podczas smażenia kokardka się nie rozwinęła.
W rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy faworki, smażymy na złoty kolor z obu stron, wykładamy na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru oleju. Osuszone i ostudzone kokardki posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego :)