Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już o...
Odsłon: 644
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 8010
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 446
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 9196
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 7850
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już o...
Odsłon: 644
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 8010
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 446
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 9196
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 7850
Składniki
PRZYGOTOWANIE: 200g mąki przesiewamy przez sito do większej miski, dodajemy śmietanę, jajka, cukier puder, olej i ocet, wyrabiamy gładkie ciasto. Masa może wyjść kleista, ale to nie szkodzi, można dosypać więcej mąki. Przy wyrabianiu napowietrzamy ciasto uderzając je łyżką lub wałkiem, jest gotowe kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Napowietrzone ciasto odstawiamy, pod przykryciem, na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, cieniutko rozwałkowujemy, kroimy na prostokąty o długości 8 cm i szerokości około 3 cm. Każdy prostokąt łapiemy dwoma palcami w połowie długości, zaciskamy, skręcamy i formujemy kokardki - środek możemy dla pewności jeszcze ścisnąć palcami, aby podczas smażenia kokardka się nie rozwinęła.
W rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy faworki, smażymy na złoty kolor z obu stron, wykładamy na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru oleju. Osuszone i ostudzone kokardki posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego :)