Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne frytki z piekarnika z niską zawartością tłuszczu
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 17
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 87
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 17
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 87
Składniki
1. Pokrój obrane ziemniaki na cienkie słupki lub grubsze kawałki, jeżeli chcesz przygotować frytki belgijskie . W tym przypadku nie trzeba pozbywać się skórki, należy jednak pamiętać o dokładnym wyszorowaniu ziemniaków. 2. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj frytki przez około 5 minut. Możesz również przygotować frytki bez gotowania. Wystarczy moczyć je w lodowatej wodzie około pół godziny. Następnie osusz dokładnie ziemniaki. 3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni z funkcją grilla i termoobiegu. 4. Skrop frytki oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym lub rzepakowym. Wsyp do miski ulubione przyprawy wraz z cukrem (dodaj taką ilość, by przykryły równomiernie wszystkie frytki). Wymieszaj frytki z przyprawami i ułóż na blaszce do pieczenia, tak aby nie stykały się ze sobą. 5. Piecz przez około pół godziny (cieńsze frytki będą piec się krócej). Po tym czasie zwiększ temperaturę do 220 stopni C, wyłącz termoobieg i dopiekaj przez około 10 minut do uzyskania złocistej skórki. Po wyjęciu domowych frytek z piekarnika odstaw je na około 10-15 minut. Gotowe!