Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pestki awokado są doskonałym naturalnym barwnikiem przydatnym do barwienia gruszek i jabłek. Zero Waste styl życia, zgodnie z którym staramy się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1380
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113608
Składniki
Gruszki pokrójmy w bardzo cienkie paski. Możemy kroić zarówno w poprzek jak i wzdłuż gruszki, w zależności jaki efekt chcemy uzyskać. Pestki awokado gotujemy na wolnym ogniu, aż woda osiągnie interesującą nas barwę. Pestki podczas gotowania uwalniają barwnik od ostro-różowego, aż po rdzawo-czerwony. Pokrojone gruszki zanurzamy w zabarwionej wodzie i trzymamy do uzyskania pożądanego koloru. Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą. Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 70 C, po czym redukuje się ją do około 50 C. Owoce suszone przechowujemy szczelnie zamknięte w słoiku, pojemniku hermetycznym lub folii. Dzięki temu ograniczamy dostęp do nich wilgoci i ewentualnym molom spożywczym. Bez dostępu powietrza owoce suszone zachowają swoją świeżość nawet do roku.