Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pestki awokado są doskonałym naturalnym barwnikiem przydatnym do barwienia gruszek i jabłek. Zero Waste styl życia, zgodnie z którym staramy się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska.
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 4
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 770
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2084
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4076
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 4
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 770
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2084
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4076
Składniki
Gruszki pokrójmy w bardzo cienkie paski. Możemy kroić zarówno w poprzek jak i wzdłuż gruszki, w zależności jaki efekt chcemy uzyskać. Pestki awokado gotujemy na wolnym ogniu, aż woda osiągnie interesującą nas barwę. Pestki podczas gotowania uwalniają barwnik od ostro-różowego, aż po rdzawo-czerwony. Pokrojone gruszki zanurzamy w zabarwionej wodzie i trzymamy do uzyskania pożądanego koloru. Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą. Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 70 C, po czym redukuje się ją do około 50 C. Owoce suszone przechowujemy szczelnie zamknięte w słoiku, pojemniku hermetycznym lub folii. Dzięki temu ograniczamy dostęp do nich wilgoci i ewentualnym molom spożywczym. Bez dostępu powietrza owoce suszone zachowają swoją świeżość nawet do roku.