Do góry

Dodatki Przepis na:

Gruszki barwione pestkami awokado ZERO WASTE

Gruszki barwione pestkami awokado ZERO WASTE

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 15555

Dodano:

Odsłon: 56

Pestki awokado są doskonałym naturalnym barwnikiem przydatnym do barwienia gruszek i jabłek. Zero Waste styl życia, zgodnie z którym staramy się generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska.

Składniki

  • 2 pestki awokado
  • woda
  • ok. 5 gruszek
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gruszki barwione pestkami awokado ZERO WASTE

Przygotowanie

  1. Gruszki pokrójmy w bardzo cienkie paski.
    Możemy kroić zarówno w poprzek jak i wzdłuż gruszki, w zależności jaki efekt chcemy uzyskać.
    Pestki awokado gotujemy na wolnym ogniu, aż woda osiągnie interesującą nas barwę.
    Pestki podczas gotowania uwalniają barwnik od ostro-różowego, aż po rdzawo-czerwony.
    Pokrojone gruszki zanurzamy w zabarwionej wodzie i trzymamy do uzyskania pożądanego koloru.
    Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożoną silikonową matą.
    Gruszki suszymy ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 70 C, po czym redukuje się ją do około 50 C.
    Owoce suszone przechowujemy szczelnie zamknięte w słoiku, pojemniku hermetycznym lub folii. Dzięki temu ograniczamy dostęp do nich wilgoci i ewentualnym molom spożywczym. Bez dostępu powietrza owoce suszone zachowają swoją świeżość nawet do roku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń