Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Adzika to bardzo popularny dodatek do wielu dań w kuchni kaukaskiej. Zjecie go odwiedzając chociażby Armenię, Gruzję lub Turcję. Możecie też przygotować ją w zaciszu własnej kuchni, gdyż przepis na nią jest banalnie prosty
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37375
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37375
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 124
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Paprykę pokrój na ćwiartki. Z każdej usuń nasiona i pokrój w kostkę. Z papryczki chili usuń pestki i drobno posiekaj. Cebulę, marchew, jabłka i czosnek obierz. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, a jabłka pokrój na kawałki usuwając gniazda nasienne.
Warzywa i jabłka włóż do dużego garnka, zalej wodą, by były przykryte. Gotuj do miękkości na większym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Po zagotowaniu dodaj ocet, cukier, sól, oliwę oraz przyprawy. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem około godziny.
Po tym czasie rozdrobnij warzywa i jabłka i gotuj kolejną godzinę pod przykryciem. Zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszaj.
Zdejmij pokrywę i gotuj znowu godzinę czasem mieszając. Gorący sos wlewaj do wyparzonych i osuszonych słoików. Pamiętaj, by wieczka również były czyste i suche. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem. Poczekaj aż ostygną, a potem przenieś je do spiżarki.