Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Adzika to bardzo popularny dodatek do wielu dań w kuchni kaukaskiej. Zjecie go odwiedzając chociażby Armenię, Gruzję lub Turcję. Możecie też przygotować ją w zaciszu własnej kuchni, gdyż przepis na nią jest banalnie prosty
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 393
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14626
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 393
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14626
Składniki
Paprykę pokrój na ćwiartki. Z każdej usuń nasiona i pokrój w kostkę. Z papryczki chili usuń pestki i drobno posiekaj. Cebulę, marchew, jabłka i czosnek obierz. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, a jabłka pokrój na kawałki usuwając gniazda nasienne.
Warzywa i jabłka włóż do dużego garnka, zalej wodą, by były przykryte. Gotuj do miękkości na większym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Po zagotowaniu dodaj ocet, cukier, sól, oliwę oraz przyprawy. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem około godziny.
Po tym czasie rozdrobnij warzywa i jabłka i gotuj kolejną godzinę pod przykryciem. Zmniejsz ogień i od czasu do czasu mieszaj.
Zdejmij pokrywę i gotuj znowu godzinę czasem mieszając. Gorący sos wlewaj do wyparzonych i osuszonych słoików. Pamiętaj, by wieczka również były czyste i suche. Zakręć słoiki i odwróć do góry dnem. Poczekaj aż ostygną, a potem przenieś je do spiżarki.