Do góry

Dodatki Przepis na:

Herbaciano-kminkowe chlebki

Herbaciano-kminkowe chlebki

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 300

Podobno to tradycyjne chlebki z Dobromila. Wielbiciele zapachu kminku będą wniebowzięci.

Składniki

  • (na 4 małe lub 2 większe chlebki)
  • 50g świeżych drożdży
  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki żytniej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • herbata czarna lub Earl Grey
  • kminek
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ESENCJA HERBACIANA
    Do szklanki wrzucamy 2 torebki herbaty czarnej, wedle gustu i uznania może to być herbata cejlońska, japońska, Earl Grey itp. Nie powinna być to w żadnym wypadku herbata smakowa! Zalewamy wrzącą wodą do 1/3 wysokości szklanki, przykrywamy spodkiem i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie usuwamy torebki i odstawiamy gotowy ekstrakt. Będziemy nim smarować wyrośnięte chlebki przed pieczeniem.

  2. ROZCZYN
    Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier, ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.

  3. CIASTO
    Do duuuuużej michy lub na stolnicę przesiewamy pozostałą mąkę pszenną i żytnią, mieszamy z solą i rozczynem. Dodajemy 2 łyżki oliwy i wbijamy jajko, mieszamy do połączenia składników. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto. Na tym etapie powinno zrobić się zwarte i elastyczne. Kiedy ciasto jest gotowe (wystarczy ok 7-10 minut wyrabiania) wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę i dzielimy na dwie lub cztery równe części (stolnicę możemy delikatnie oprószyć mąką, choć nie jest to konieczne). Formujemy małe bochenki chlebka i przenosimy na natłuszczoną masłem blachę piekarnikową. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

  4. . PIECZENIE
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chlebki smarujemy esencją herbacianą i posypujemy kminkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń