Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior to wyborna kapusta, która jest podstawowym składnikiem nie tylko surówek czy dodatków do dania głównego - zwykle w postaci gotowanej, ale również główny element zup, która zachwyca nas swoim smakiem. Z surowego kalafiora, który jest cennym źródłem mikro- i makroelementów, można również przyrządzić wyjątkowe danie. Poznajcie nasz przepis na pieczonego kalafiora! To pyszna i o wiele zdrowsza alternatywa od kalafiora gotowanego, a potem obtaczanego w bułce tartej i smażonego na oleju.
Pyszne spaghetti przygotowane w patelni. Makaron gotowany w sosie idealnie si...
Odsłon: 6432
Szybkie spaghetti. Przepis pochodzi z gazety, troszkę zmieniony przeze mnie....
Odsłon: 1020
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3611
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 104
Spaghetti z sosem z szynki, cebuli i jogurtu naturalnego. Smaczny obiad w 15...
Odsłon: 1231
Pyszne spaghetti przygotowane w patelni. Makaron gotowany w sosie idealnie si...
Odsłon: 6432
Szybkie spaghetti. Przepis pochodzi z gazety, troszkę zmieniony przeze mnie....
Odsłon: 1020
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3611
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 104
Spaghetti z sosem z szynki, cebuli i jogurtu naturalnego. Smaczny obiad w 15...
Odsłon: 1231
Składniki
Umytego i oczyszczonego z liści i twardej łodygi kalafiora nacieramy rozpuszczonym masłem lub oliwą, obficie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku.
Tak przygotowanego kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w 180 stopniach, przy grzaniu góra-dół przez 30 minut, następnie ściągamy folię i pieczemy około 1 godziny aż kalafior zmięknie, jednak wciąż będzie chrupiący.
Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę.