Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior to wyborna kapusta, która jest podstawowym składnikiem nie tylko surówek czy dodatków do dania głównego - zwykle w postaci gotowanej, ale również główny element zup, która zachwyca nas swoim smakiem. Z surowego kalafiora, który jest cennym źródłem mikro- i makroelementów, można również przyrządzić wyjątkowe danie. Poznajcie nasz przepis na pieczonego kalafiora! To pyszna i o wiele zdrowsza alternatywa od kalafiora gotowanego, a potem obtaczanego w bułce tartej i smażonego na oleju.
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 383
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 383
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Umytego i oczyszczonego z liści i twardej łodygi kalafiora nacieramy rozpuszczonym masłem lub oliwą, obficie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku.
Tak przygotowanego kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w 180 stopniach, przy grzaniu góra-dół przez 30 minut, następnie ściągamy folię i pieczemy około 1 godziny aż kalafior zmięknie, jednak wciąż będzie chrupiący.
Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę.