Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior to wyborna kapusta, która jest podstawowym składnikiem nie tylko surówek czy dodatków do dania głównego - zwykle w postaci gotowanej, ale również główny element zup, która zachwyca nas swoim smakiem. Z surowego kalafiora, który jest cennym źródłem mikro- i makroelementów, można również przyrządzić wyjątkowe danie. Poznajcie nasz przepis na pieczonego kalafiora! To pyszna i o wiele zdrowsza alternatywa od kalafiora gotowanego, a potem obtaczanego w bułce tartej i smażonego na oleju.
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 43
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 14
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5449
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 88
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 43
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 14
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5449
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 88
Składniki
Umytego i oczyszczonego z liści i twardej łodygi kalafiora nacieramy rozpuszczonym masłem lub oliwą, obficie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku.
Tak przygotowanego kalafiora umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy w 180 stopniach, przy grzaniu góra-dół przez 30 minut, następnie ściągamy folię i pieczemy około 1 godziny aż kalafior zmięknie, jednak wciąż będzie chrupiący.
Podajemy na ciepło jako dodatek do dania głównego lub samodzielną przekąskę.