Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne i obowiązkowe w moim domu świąteczne danie czyli kapusta z grochem i grzybami jest jednym z elementów kolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego karpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek.
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 174
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 117
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 174
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 117
Składniki
Opłukany groch moczymy przez 8 godzin w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie gotujemy w tej samej wodzie w której się moczył około 30 minut pod koniec gotowania dodajemy sól, ugotowany groch odcedzamy. Groch po powinien być miękki, ale nie rozpadający się. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą oraz wywarem z grzybami, tak aby kapusta była lekko zakryta, dodajemy liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziele angielskie owoce jałowca oraz kminek, wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty. Cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zrumienioną cebulkę oraz groch dodajemy do gotującej się kapusty dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz zmielonym czarnym pieprzem. Całość jeszcze chwilę gotujemy co jakiś czas mieszamy żeby kapusta się nie przypaliła w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.