Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne i obowiązkowe w moim domu świąteczne danie czyli kapusta z grochem i grzybami jest jednym z elementów kolacji wigilijnej. Ten wyjątkowy przysmak, który obok smażonego karpia i ziemniaków stanowi sycący posiłek można przygotować w dwóch wersjach. W sposób przedstawiony poniżej lub bez grochu z dodatkiem suszonych śliwek.
...ale pyszny.
Odsłon: 674
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 604
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 330
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 127
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5108
...ale pyszny.
Odsłon: 674
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 604
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 330
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 127
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5108
Składniki
Opłukany groch moczymy przez 8 godzin w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie gotujemy w tej samej wodzie w której się moczył około 30 minut pod koniec gotowania dodajemy sól, ugotowany groch odcedzamy. Groch po powinien być miękki, ale nie rozpadający się. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością letniej wody i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości. Kiszoną kapustę jeśli będzie zbyt kwaśna opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie dość drobno siekamy. Posiekaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą oraz wywarem z grzybami, tak aby kapusta była lekko zakryta, dodajemy liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziele angielskie owoce jałowca oraz kminek, wszystko mieszamy i gotujemy do miękkości kapusty. Cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zrumienioną cebulkę oraz groch dodajemy do gotującej się kapusty dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz zmielonym czarnym pieprzem. Całość jeszcze chwilę gotujemy co jakiś czas mieszamy żeby kapusta się nie przypaliła w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.