Kapusta z orzechami i śmietaną
Składniki
- 700 g kapusty włoskiej
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- szklanka bulionu warzywnego
- sól ,pieprz
- gałka muszkatołowa
- pęczek szczypiorku
- łyżka orzeszków ziemnych
- 2 łyżki gęstej śmietany
Składniki
- 700 g kapusty włoskiej
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- szklanka bulionu warzywnego
- sól ,pieprz
- gałka muszkatołowa
- pęczek szczypiorku
- łyżka orzeszków ziemnych
- 2 łyżki gęstej śmietany

Etapy przygotowania
Kapustę opłukałem i grubo poszatkowałem. Cebulę i czosnek drobno posiekałem i zeszkliłem na oleju. Dodałem kapustę ,dusiłem ją przez chwilę ,po czym dodałem bulion. Przyprawiłem solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowałem pod przykryciem 10 min. W tym czasie drobno pokroiłem szczypiorek. Orzeszki posiekałem nożem. Podduszoną kapustę lekko zmiksowałem dodałem 1/2 łyżki śmietany ,wymieszałem i ponownie zagotowałem. Na koniec dodałem szczypiorek i orzeszki. Przyprawiłem do smaku solą ,pieprzem i polałem resztą śmietany.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- 700 g kapusty włoskiej
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- szklanka bulionu warzywnego
- sól ,pieprz
- gałka muszkatołowa
- pęczek szczypiorku
- łyżka orzeszków ziemnych
- 2 łyżki gęstej śmietany
Kapustę opłukałem i grubo poszatkowałem. Cebulę i czosnek drobno posiekałem i zeszkliłem na oleju. Dodałem kapustę ,dusiłem ją przez chwilę ,po czym dodałem bulion. Przyprawiłem solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowałem pod przykryciem 10 min. W tym czasie drobno pokroiłem szczypiorek. Orzeszki posiekałem nożem. Podduszoną kapustę lekko zmiksowałem dodałem 1/2 łyżki śmietany ,wymieszałem i ponownie zagotowałem. Na koniec dodałem szczypiorek i orzeszki. Przyprawiłem do smaku solą ,pieprzem i polałem resztą śmietany.
Fajne połączenie smakowe :)
baaardzo ciekawy pomysł na podanie kapusty,PYSZNOŚCI :-) na pewno wypróbuję w najbliższym czasie :-) pozdrawiam :-)