Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa wiejska wędzona

Kiełbasa wiejska wędzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 897

Dodano:

Odsłon: 19013

Domowa kiełbasa jest najlepsza. Przyprawiona tak jak lubimy. Z taką ilością peklosoli jaka wystarczy (sklepowe mają o wiele więcej). Dobrze uwędzona. Do grzania na śniadanie, na kanapki (również w wersji podsuszanej), do zup czy fasoli po bretońsku. Idealna.

Składniki

  • Łopatka wieprzowa ok. 0,8-1 kg
  • Słonina wieprzowa ok. 200 g
  • Przyprawy: Sól peklowa 20g /kg farszu, Pieprz czarny (2 łyżeczki), Czosnek (2 ząbki), Majeranek (2-4 garście), Jałowiec mielony
  • Dodatki: Woda ok. 200ml, Jelita wieprzowe ok. 1,8 -2 m/kg farszu (zależy jakiej długości chcemy zrobić kiełbasę).
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm).
    2. Do łopatki dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego.
    3. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie).

  2. 4. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę, część można na większych wtedy na przekroju będą widoczne skwarki.
    5. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h).
    6. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę.
    7. Mieszać ok. 10 min., nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.
    8. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.

  3. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni włożyć kiełbasy.
    2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
    3. Wędzić ok. 4 h w temp. 60 st. C lub do 6h w temp. 40 st. C. drewnem liściastym a pod koniec jałowcem.

  4. Parzenie:
    1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy.
    2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20 min.
    3. Przełożyć do miski z zimną wodą aby ostygły. Potem przełożyć na sitko do ocieknięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń