Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Kluski kładzione
  • Dodatki
  • Przepis na

Kluski kładzione

06.02.2023 Odsłon: 1714
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Kluski kładzione to kolejna z potraw mojego dzieciństwa. Przepraszam, że ja tu ciągle o dzieciństwie wspominam i do niego wracam. Ale to dlatego, że kiedyś nie kupowało się gotowców w sklepie, tylko przygotowywało w domu prostym sposobem. Mama robiła domowy makaron, bo nie było wyboru gotowych w sklepie, tak jak dziś. I nie było na półkach sklepowych wielu innych produktów, które dziś kupi się bez trudu. Nawet kluski lane widuję, kopytka, racuszki, gotowe naleśniki i placki ziemniaczane. Tylko – czy to na pewno jest dobre jedzenie? Dobre, czyli zdrowe i smaczne? A przecież wiele z tych rzeczy bardzo łatwo jest przygotować w domu niewielkim nakładem pracy. Na świeżo, bez konserwantów, polepszaczy, wzmacniaczy smaku. Zwłaszcza kluski kładzione, podobnie jak kluski lane, są niezwykle proste do zrobienia. Gotują się krócej niż ryż, kasza, czy makaron, są więc idealnym rozwiązaniem dla ludzi żyjących w ciągłym pośpiechu. Wystarczy mieć gotowy sos i jakąś sałatkę ze słoika, ugotować szybkie kluski i już baza podstawowego, smacznego posiłku jest gotowa.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40641

do 60 min 60 min
113
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 1027

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 720

> 60 min >60 min
4
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 255

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3360

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 1585

do 30 min 30 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Ciasta

Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Ciasta Biszkopt z brzoskwiniami i kremem mascarpone

Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Komunia
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 40641

do 60 min 60 min
113
SprytnaChochla
SprytnaChochla
Desery

Tiramisu w pucharkach

Desery Tiramisu w pucharkach

Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...

  • Impreza
  • Walentynki
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 1027

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Tort kakaowy

Ciasta Tort kakaowy

Polecam.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Jajka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Ciasta
  • Torty
  • Dżemy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 720

> 60 min >60 min
4
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Miecznik z azjatycką nutką smaku

Dania główne Miecznik z azjatycką nutką smaku

Gulasz z miecznika z warzywami.

  • Azjatycka
  • Tajska
  • Bez laktozy
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mleko
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 255

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3360

do 30 min 30 min
13
wałek
wałek
Dania główne

Bigosik z młodej kapusty

Dania główne Bigosik z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kiełbasy

Odsłon: 1585

do 30 min 30 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Kluski kładzione
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 1-1,5 szklanki mąki (ja użyłam białej orkiszowej, ale może być pszenna)
  • dobrze osolona woda do gotowania klusek
Sposób przygotowania:
1

W dużym garnku zagotuj wodę do gotowania klusek. Gdy zawrze, dodaj sól. Pamiętaj przy tym, że szczypta nie wystarczy, bo wrzątek do gotowania klusek i makaronu zawsze musi być dobrze osolony.

2

W międzyczasie do innego naczynia wbij dwa jajka, dodaj 1/3 szklanki zimnej wody i ćwierć łyżeczki soli. Ubij krótko jajka trzepaczką lub ręcznym mikserem, a następnie dodaj mąkę, na początek niech to będzie szklanka mąki.

3

Wymieszaj dokładnie i sprawdź konsystencję ciasta, nie powinno być lejące, ale też nie chcemy, żeby kluski były twarde. Stopniowo dodawaj więc mąkę z pozostałej połowy szklanki i sprawdzaj gęstość ciasta. Gdy już wydaje się gotowe, włóż jedną kluseczkę do garnka z wrzątkiem i sprawdź, czy się nie rozpada. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki i ponownie ubij ciasto. Moje doświadczenie uczy, że 1,5 szklanki mąki to jednak trochę za dużo, nigdy nie zużyłam całej tej przygotowanej ilości. Zazwyczaj wystarcza szklanka i jeszcze ze dwie łyżki, ale tu wiele zależy od mąki, a także od wielkości użytych jajek.

4

Brzegiem łyżki zanurzonej we wrzątku nabieraj niewielkie porcje ciasta i wrzucaj do garnka. Za każdym razem zanurz łyżkę w wodzie, wrzucając kolejną kluseczkę, dzięki temu ciasto nie będzie przyklejać się do łyżki. W pierwszej chwili kluseczki opadną na dno, ale wkrótce zaczną wypływać na powierzchnię. Gdy to się stanie, możesz delikatnie wymieszać kluski, odrywając z dna ewentualnych maruderów. Podczas gotowania kluski kładzione odrobinę urosną.

5

Od momentu wypłynięcia powinny gotować się przez 3-4 minuty, ale zawsze warto sprawdzić jedną, zanim wyjmie się wszystkie z garnka. Kluski kładzione należy wyłowić łyżką cedzakową i można podawać.

6

Kluski kładzione można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Można je podać z mięsem (na przykład z gulaszem), z dowolnym sosem, z jarzynami. Można je polać tłuszczem ze skwarkami albo posypać twarogiem lub tartym serem żółtym. A jeśli ktoś lubi dania na słodko, to na pewno zasmakują mu kluski polane stopionym masłem i posypane cukrem. W każdym wariancie będą dobrze smakować wszystkim kluskożercom!

7

Dla wyjaśnienia – na moim talerzu widać kluski kładzione z sosem pieczarkowym. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki