Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W świadomości Polaków kluski śląskie funkcjonują jako białe, nieduże kluseczki z dziurką. Na Śląsku, kiedy byłem mały, moja babcia gotowała kluski śląskie - z tartych ziemniaków, z dodatkiem (niewielkim) gotowanych, "usztampfowanych" i mąki ziemniaczanej. Kluski takie jada się do dzisiaj pod nazwą "czorne". A te "śląskie" to po prostu "gumiklejzy" ;-)
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15369
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4597
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 266
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2703
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4827
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15369
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4597
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 266
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2703
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4827
Składniki
Zetrzyj ziemniaki i dobrze odciśnij z soku. Dodaj pogniecione, ostudzone ziemniaki ugotowane. Moja babcia robiła tak, że mieszała ziemniaki gotowane i surowe, ugniatała z nich placek i dzieliła go na 4 części. Jedną z nich wyjmowała z miski i na jej miejsce wsypywała mąkę ziemniaczaną. Oczywiście wyjęty kawałek wracał do miski. Zagnieć ciasto z jajkiem, uformuj kluseczki w wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3 - 5 minut od wypłynięcia. Podawaj z dowolnym sosem.