Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na kopytka bez liku - poniższy jest w 100% sprawdzony i to przez wiele osób. Był to jeden z popularniejszych w wyszukiwarkach post na naszym blogu. Proste kopytka ...bez jajka. Doskonały dodatek do obiadowego mięsa, sosów lub jako danie podstawowe.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 406
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1737
Smaczne danie :)
Odsłon: 845
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1645
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 406
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1737
Smaczne danie :)
Odsłon: 845
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1645
Składniki
Proporcje specjalnie są podane w formie "około". Zrobienie dobrego ciasta na kopytka nie wymaga aptekarskich umiejętności i bezbłędnych do drugiego miejsca po przecinku danych. Ziemniaki obrane i umyte gotujemy w osolonej wodzie na tyle wcześniej by mogły się po ugotowaniu ostudzić. Ugotowane ziemniaki mielimy, ugniatamy lub w inny sposób rozdrabniamy w odpowiednim pojemniku - my używamy kuchennej miski. Ziemniaki muszą zostać mocno ugniecione na gładką masę w taki sposób by zajmowały dokładnie połowę wspomnianej miski. Drugą połowę miski wypełniamy do równego mąką pszenną. Stąd nieprecyzyjne dane dotyczące ilości składników. Ciasto nie może się nam nie udać gdy zastosujemy ten prosty kuchenny trick. Ważne jest jedno - ziemniaki muszą być wystudzone. Nie należy mieszać ich z mąką choćby nawet mała część z nich była jeszcze ciepła. *na blogu wizualizacja wypełnionej miski (wiem, że może być pomocna)
Zagniatamy bardzo dokładnie ciasto ziemniaczane z mąką, dzielimy na 4 części. Na stolnicę wysypujemy łyżkę lub dwie mąki ziemniaczanej dla ułatwienia wałkowania ciasta. Dobrze też wysmarować sobie nią dłonie na wzór sztangistów. Każdą z czterech części ciasta formujemy w wałek. Kopytka wykrawamy nożem tnąc ciasto lekko na ukos. Kopytka nie powinny zbyt długo leżeć na stolnicy. Staramy się więc odpowiednią ich ilość przygotowywać na bieżąco. Gotujemy je w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Zanim wypłyną warto co jakiś czas zamieszać kopytka łyżką by nie przywarły do siebie i do dna garnka.