Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki ziemniaczane w sam raz na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie z poprzedniego dnia!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 971
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 106
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2161
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4177
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 971
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 106
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2161
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4177
Składniki
Kotlety ziemniaczane: Ugniecione ziemniaki połączyć z posiekanym czosnkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, drobno pokrojonym szczypiorkiem, jajkiem, mąką i przyprawami (sól, pieprz, curry). Całość dokładnie połączyć. Z powstałej masy formować kotleciki (u mnie wyszło 5 średniej wielkości), obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron do zezłocenia.
Sos kurkowy: Oczyszczone, umyte i osuszone kurki podsmażyć na maśle co chwila mieszając przez ok. 2-3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać przez następne 2-3 minuty, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę - ok. 150 g. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu. Polać kotleciki. Kotlety mogą być podawane jako osobne danie (przekąska) lub np. zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków do obiadu z mięsem i surówką. Smacznego!