Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotleciki ziemniaczane w sam raz na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie z poprzedniego dnia!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 891
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11175
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3994
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1384
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 891
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11175
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3994
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1384
Składniki
Kotlety ziemniaczane: Ugniecione ziemniaki połączyć z posiekanym czosnkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, drobno pokrojonym szczypiorkiem, jajkiem, mąką i przyprawami (sól, pieprz, curry). Całość dokładnie połączyć. Z powstałej masy formować kotleciki (u mnie wyszło 5 średniej wielkości), obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron do zezłocenia.
Sos kurkowy: Oczyszczone, umyte i osuszone kurki podsmażyć na maśle co chwila mieszając przez ok. 2-3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać przez następne 2-3 minuty, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę - ok. 150 g. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu. Polać kotleciki. Kotlety mogą być podawane jako osobne danie (przekąska) lub np. zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków do obiadu z mięsem i surówką. Smacznego!