Kotleciki ziemniaczane w sam raz na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie z poprzedniego dnia!
Kotlety ziemniaczane w sosie kurkowym
Składniki
- Ugotowane ziemniaki (ok. 300 g)
- Jajko (1 sztuka)
- Mąka (2-3 łyżki)
- Cebula biała (1 nieduża do kotletów i 1 do sosu)
- Czosnek (2 ząbki)
- Szczypiorek (2 łyżki)
- Sól
- Pieprz
- Curry
- Bułka tarta
- Olej rzepakowy
- Kurki (100 g)
- śmietana 18 % (150 g)
Składniki
- Ugotowane ziemniaki (ok. 300 g)
- Jajko (1 sztuka)
- Mąka (2-3 łyżki)
- Cebula biała (1 nieduża do kotletów i 1 do sosu)
- Czosnek (2 ząbki)
- Szczypiorek (2 łyżki)
- Sól
- Pieprz
- Curry
- Bułka tarta
- Olej rzepakowy
- Kurki (100 g)
- śmietana 18 % (150 g)

Etapy przygotowania
Kotlety ziemniaczane: Ugniecione ziemniaki połączyć z posiekanym czosnkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, drobno pokrojonym szczypiorkiem, jajkiem, mąką i przyprawami (sól, pieprz, curry). Całość dokładnie połączyć. Z powstałej masy formować kotleciki (u mnie wyszło 5 średniej wielkości), obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron do zezłocenia.

Sos kurkowy: Oczyszczone, umyte i osuszone kurki podsmażyć na maśle co chwila mieszając przez ok. 2-3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać przez następne 2-3 minuty, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę - ok. 150 g. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu. Polać kotleciki. Kotlety mogą być podawane jako osobne danie (przekąska) lub np. zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków do obiadu z mięsem i surówką. Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 285

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 57
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 285

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 57



Składniki
- Ugotowane ziemniaki (ok. 300 g)
- Jajko (1 sztuka)
- Mąka (2-3 łyżki)
- Cebula biała (1 nieduża do kotletów i 1 do sosu)
- Czosnek (2 ząbki)
- Szczypiorek (2 łyżki)
- Sól
- Pieprz
- Curry
- Bułka tarta
- Olej rzepakowy
- Kurki (100 g)
- śmietana 18 % (150 g)
Kotlety ziemniaczane: Ugniecione ziemniaki połączyć z posiekanym czosnkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, drobno pokrojonym szczypiorkiem, jajkiem, mąką i przyprawami (sól, pieprz, curry). Całość dokładnie połączyć. Z powstałej masy formować kotleciki (u mnie wyszło 5 średniej wielkości), obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron do zezłocenia.
Sos kurkowy: Oczyszczone, umyte i osuszone kurki podsmażyć na maśle co chwila mieszając przez ok. 2-3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać przez następne 2-3 minuty, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę - ok. 150 g. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu. Polać kotleciki. Kotlety mogą być podawane jako osobne danie (przekąska) lub np. zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków do obiadu z mięsem i surówką. Smacznego!
Stara prawda mówi, że w kuchni nic nie powinno się marnować. Pyszny przepis, a jeszcze w sosie z kurek, to już cudo :)