Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 120
Dodano: 10.10.2017
Odsłon: 926
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Kotlety ziemniaczane:
Ugniecione ziemniaki połączyć z posiekanym czosnkiem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, drobno pokrojonym szczypiorkiem, jajkiem, mąką i przyprawami (sól, pieprz, curry). Całość dokładnie połączyć.
Z powstałej masy formować kotleciki (u mnie wyszło 5 średniej wielkości), obtaczać w bułce tartej i smażyć na patelni z obu stron do zezłocenia.
Sos kurkowy:
Oczyszczone, umyte i osuszone kurki podsmażyć na maśle co chwila mieszając przez ok. 2-3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać przez następne 2-3 minuty, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę - ok. 150 g. Wszystko wymieszać, zagotować na małym ogniu. Polać kotleciki.
Kotlety mogą być podawane jako osobne danie (przekąska) lub np. zamiast tradycyjnych gotowanych ziemniaków do obiadu z mięsem i surówką.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 10 października 2017Zgłoś do usunięcia
Stara prawda mówi, że w kuchni nic nie powinno się marnować.Pyszny przepis, a jeszcze w sosie z kurek, to już cudo :)
1 Kto głosował? | Odpowiedz