Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy krem czekoladowo-orzechowy to znacznie zdrowsza wersja popularnego produktu dostępnego w sklepach. Jednak zalet domowej nutelli jest więcej! Jest pysznie czekoladowa, jednak nie tak słodka, jak większość jej sklepowych odpowiedników.
blender
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4581
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418020
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4581
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418020
Składniki
Przygotowanie domowej nutelli rozpocznij od pozbawienia orzechów laskowych brązowej skórki. Aby maksymalnie ułatwić sobie to zadanie, umieść je na blaszce i włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upływie kwadransa wyjmij orzechy z piekarnika, przestudź i umieść je w materiałowym woreczku (len, bawełna) lub po prostu zawiń je w czysty ręcznik kuchenny. Pocieraj orzechami, potrząsaj, mieszaj — Twoim celem jest pozbycie się jak największej ilości brązowych skórek. Dzięki temu krem nie będzie gorzki.
Gdy orzechy będą już gotowe, umieść je w blenderze kielichowym lub w misce, jeśli będziesz rozdrabniać je blenderem ręcznym. Dodaj pozostałe składniki, czyli kakao, miód, napój owsiany i opcjonalnie olej kokosowy. Zblenduj całość do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Jeśli krem czekoladowo-orzechowy jest dla Ciebie zbyt mało słodki, możesz dodać nieco więcej miodu. Dostosuj go do swoich upodobań.
Gotową domową nutellę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.