Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy krem czekoladowo-orzechowy to znacznie zdrowsza wersja popularnego produktu dostępnego w sklepach. Jednak zalet domowej nutelli jest więcej! Jest pysznie czekoladowa, jednak nie tak słodka, jak większość jej sklepowych odpowiedników.
blender
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 120
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 120
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Przygotowanie domowej nutelli rozpocznij od pozbawienia orzechów laskowych brązowej skórki. Aby maksymalnie ułatwić sobie to zadanie, umieść je na blaszce i włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po upływie kwadransa wyjmij orzechy z piekarnika, przestudź i umieść je w materiałowym woreczku (len, bawełna) lub po prostu zawiń je w czysty ręcznik kuchenny. Pocieraj orzechami, potrząsaj, mieszaj — Twoim celem jest pozbycie się jak największej ilości brązowych skórek. Dzięki temu krem nie będzie gorzki.
Gdy orzechy będą już gotowe, umieść je w blenderze kielichowym lub w misce, jeśli będziesz rozdrabniać je blenderem ręcznym. Dodaj pozostałe składniki, czyli kakao, miód, napój owsiany i opcjonalnie olej kokosowy. Zblenduj całość do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Jeśli krem czekoladowo-orzechowy jest dla Ciebie zbyt mało słodki, możesz dodać nieco więcej miodu. Dostosuj go do swoich upodobań.
Gotową domową nutellę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.