Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczenie tortów może wydawać się niełatwą sztuką. W gruncie rzeczy jednak tworzenie tych eleganckich, odświętnych ciast nie jest skomplikowane. Skorzystaj z dobrego przepisu na biszkopt, a krem czekoladowy do tortu wykonaj, przestrzegając kilku wypróbowanych zasad. Wówczas w domowych warunkach przygotujesz tort równie smaczny, jak te z najlepszych cukierni.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 115
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4812
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 106
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 115
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4812
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 106
Składniki
Zagotuj śmietanę kremówkę w rondelku. Zmniejsz moc palnika do minimum. Wsyp do śmietany pokruszoną czekoladę (mleczną i gorzką). Gdy czekolada się rozpuści, wymieszaj składniki do połączenia.
Zdejmij naczynie z masą czekoladową z palnika. Zmiksuj ją. Dzięki temu krem będzie gęstszy i stabilniejszy.
Odstaw masę czekoladową do wystudzenia, a następnie wstaw na kilka godzin na lodówki (najlepiej na noc).
Połącz masę czekoladową z mocno schłodzonym serkiem mascarpone. Zmiksuj składniki mikserem na wysokich obrotach – do uzyskania gęstego kremu. Jeśli uznasz, że krem jest mało słodki, dodaj np. nieco melasy (nada kremowi bardziej wyrazisty kolor) lub cukru pudru.
Krem od razu przełóż na ciasto. Nie przygotowuj go wcześniej i nie przechowuj (nawet w lodówce), bo straci swoją konsystencję. Kremem z podanej ilości składników możesz przełożyć trzy blaty biszkoptowe o średnicy 18 cm.