Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się jako składnik węglowodanowy posiłku, ale także jako samodzielna przekąska podawana np. z sosem czosnkowym.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2112
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3255
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1316
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2063
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2112
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3255
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1316
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2063
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy ją w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody. Do garnka dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczkę masła, kurkumę, sól i cukier.
Pietruszkę siekamy. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy ogień, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy, aby doszła. Gdy zawartość garnka delikatnie przestygnie, zaczynamy formować kulki. * Jeśli kulki będą się bardzo kleić do rąk, możemy posmarować je masłem lub olejem. Gotowe kulki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15-20 minut. Życzę smacznego! :)