Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się jako składnik węglowodanowy posiłku, ale także jako samodzielna przekąska podawana np. z sosem czosnkowym.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 109
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 207
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1275
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 109
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 207
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1275
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy ją w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody. Do garnka dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczkę masła, kurkumę, sól i cukier.
Pietruszkę siekamy. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy ogień, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy, aby doszła. Gdy zawartość garnka delikatnie przestygnie, zaczynamy formować kulki. * Jeśli kulki będą się bardzo kleić do rąk, możemy posmarować je masłem lub olejem. Gotowe kulki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15-20 minut. Życzę smacznego! :)